fbpx

Chcete zdravé SRDCE? TOTO sú tri jedlá, ktoré by ste mali prestať jesť

Zdroj: Pexels/Marco Fischer, Puwadon Sang-ngern

Ochorenia srdca sú jednou z najčastejších príčin úmrtí. Tento fakt je alarmujúci, a ak ste sa niekedy cítili zmätení pri hľadaní spôsobov, ako zlepšiť svoje srdcové zdravie, nie ste sami. Dobrou správou je, že na udržanie zdravého srdca nemusíte cvičiť hodiny denne alebo sa stravovať výlučne rastlinnou stravou. Stačí urobiť pár jednoduchých zmien vo vašom jedálničku. Ako, píše Huffpost. 

Jedným z najlepších krokov, ktoré môžete pre svoje srdce urobiť, je vyhnúť sa niektorým konkrétnym potravinám, ktoré sú pre srdce obzvlášť škodlivé.

Slanina

Pre fanúšikov slaniny je tu zlá správa: odborníci sa zhofujú na tom, že ak chcete udržať svoje srdce zdravé, mali by ste slaninu konzumovať len príležitostne alebo ju úplne vynechať.

Spôsob, akým sa slanina vyrába, môže mať negatívny vplyv na zdravie srdca,“ upozorňuje Michelle Routhenstein, dietetička so zameraním na preventívnu kardiológiu. „Proces úpravy slaniny s dusičnanom sodným a vysoký obsah soli môžu zvyšovať krvný tlak, pričom zlúčeniny vznikajúce počas varenia, ako polycyklické aromatické uhľovodíky a heterocyklické amíny, spôsobujú zápaly a poškodzujú cievy, čo zvyšuje riziko srdcových ochorení.

Okrem slaniny by ste si mali dávať pozor aj na iné spracované mäsové výrobky a červené mäso, varuje kardiológ Dr. Saman Setareh-Shenas. „Ľudia, ktorí konzumujú veľké množstvo červeného mäsa, najmä spracovaných druhov, sú vystavení vyššiemu riziku kardiovaskulárnych ochorení, úmrtnosti a obezity,“ dodáva.

Biele pečivo

Biele pečivo, ako napríklad rôzne druhy baleného bieleho chleba, môže mať podľa Routhenstein veľmi negatívny vplyv na zdravie vášho srdca. „Biele pečivo s vysokým glykemickým indexom a nízkym obsahom vlákniny a živín, v porovnaní s celozrnnými variantami, môže spôsobiť rýchle zvýšenie hladiny cukru v krvi, inzulínovú rezistenciu a priberanie na váhe, čo všetko zvyšuje riziko srdcových ochorení,“ hovorí.

Dr. Daniel Luger, preventívny kardiológ z Rush University Medical Center, súhlasí. „Všetky rafinované sacharidy zvyšujú hladinu glukózy a triglyceridov v krvi,“ vysvetľuje. „Biele pečivo je zbavené všetkých prospešných vláknin a živín, takže zostáva len čistý cukor.

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie