Pred pár dňami sme informovali o tom, že stále pribúda počet pacientov s respiračnými ochoreniami. Okrem chrípky je na vzostupe aj covid-19. Odborníci teraz odhalili, ako je možné znížiť riziko tohto ochorenia. Ľudia by sa mali zamerať predovšetkým na stravu.
Ako informuje portál tn.nova.cz, nielen pri chudnutí je dôležité dodržiavať zásady zdravého stravovania. Vedci z Indonézie totiž zistili, že istý druh životného štýlu pomôže organizmu brániť sa aj proti ochoreniu covid. „Existovalo mnoho štúdií, ktoré silne spájali covid-19 so zápalom v tele, zatiaľ čo stredomorská strava bola dlho známa pre svoje protizápalové vlastnosti,“ povedal Andre Siahaan, hlavný autor štúdie pre portál CNN.
Tím vedcov podrobne preskúmal šesť štúdií, ktorých sa zúčastnilo viac ako 55-tisíc ľudí z piatich rôznych krajín. Tri štúdie odhalili nezanedbateľnú súvislosť medzi stredomorskou stravou a zníženým rizikom infekcie covidu. Ďalšie dve preukázali menej významné výsledky. Vo všetkých štúdiách však mali účastníci nižšie riziko infekcie.
Podľa prieskumov teda orechy, olivový olej, ovocie, nižšia spotreba obilnín a červeného mäsa a tiež veľmi malá konzumácia alkoholu napomáhajú znížiť riziko nákazy koronavírusom. V prípade, že človek predsa len ochorel, tak prekonal len ľahšiu formu tohto ochorenia. Vedci sa zhodli na tom, že k tomu dopomohla konzumácia väčšieho množstva rýb, strukovín, orechov a samozrejme čo najviac ovocia a zeleniny aj celozrnných výrobkov.
Na priebeh ochorenia má významný vplyv aj vitamín D. Na začiatku pandémie vedci skúmali vyše dve stovky pacientov v Španielsku a zistili, že 82 % z nich nemalo v tele dostatok tohto vitamínu. Web Healthline vtedy uviedol, že títo pacienti mali aj viac zápalových markerov a ich pobyt v nemocnici býval dlhší.