2. Hydratujúce ovocie
Najlepšie je vždy spoliehať sa na stravu, než na doplnky. Preto je dobré vedieť, že elektrolyty (a vodu) môžete získať aj z potravín, vrátane chutného ovocia bohatého na mikroživiny. „Ovocie ako pomaranče a melóny poskytujú hydratáciu, elektrolyty a prirodzené cukry, ktoré pomáhajú zmierniť príznaky opice,“ hovorí Tamburello. „Navyše, pomaranče ponúkajú vitamín C, ktorý podporuje imunitný systém.“
3. Vývar a polievky
Teplé vývary a polievky sú upokojujúcimi jedlami, ktoré Tamburello jednoznačne odporúča na zotavenie z opice. „Vývar poskytuje dôležité tekutiny a je bohatý na vitamíny, minerály a elektrolyty – vrátane draslíka, vápnika, sodíka a horčíka,“ hovorí. Ak nemáte doma vývar, bežná polievka môže byť dobrou náhradou, pretože tiež hydratuje a poskytuje sodík. Ak vaša polievka obsahuje ryžu alebo rezance, je to ešte lepšie, pretože tieto prísady sú ľahko stráviteľné a môžu pomôcť vyrovnať hladinu cukru v krvi po jej poklese.
4. Losos
Táto farebná mastná ryba možno nie je prvá vec, ktorá vám príde na myseľ pri opici, ale Tamburello upozorňuje na niektoré z jej kľúčových živín, ktoré môžu priniesť úľavu. Okrem toho, že alkohol znižuje hladinu hydratácie a elektrolytov, môže tiež znižovať zásoby vitamínov, najmä vitamínov skupiny B, vysvetľuje Tamburello. V tomto prípade môže losos prísť na pomoc. „Losos je vyvážené a chutné jedlo po opici, pretože obsahuje vitamíny B6 a B12, ktoré regulujú telesné funkcie,“ hovorí. „Je tiež bohatý na omega-3 mastné kyseliny, ktoré môžu pomôcť znížiť zápal spôsobený pitím alkoholu.“
5. Banány, ryža a toast
Ak je nevoľnosť vaším najvýraznejším príznakom opice, Tamburello odporúča držať sa jednoduchých jedál, ktoré sú ľahko stráviteľné a upokojujú žalúdok. „Jednoduché jedlá ako banány, ryža a toast majú jemnú chuť a sú ľahko stráviteľné,“ vysvetľuje a zvlášť upozorňuje na banány kvôli ich vysokému obsahu elektrolytu draslíka.