4. Antioxidačné vlastnosti
Cesnak je naplnený antioxidantmi, ktoré chránia telo pred oxidačným poškodením, čím znižujú riziko chronických ochorení. Bráni tvorbe voľných radikálov v tele a predchádza poškodeniu DNA. Prítomnosť zinku v cesnaku posilňuje imunitu.
5. Detoxikácia
Cesnak detoxikuje telo od ťažkých kovov, ako je napríklad olovo. Chráni tým orgány pred poškodením. Zbavuje organizmus nežiadúcich toxínov, ktoré nevedomky konzumujeme v bežnom živote.
6. Chudnutie
Cesnak zvyšuje proces tvorby tepla v tele a vedie k spaľovaniu väčšieho množstva tuku.
Najlepší spôsob konzumácie cesnaku
Najviac benefitov z konzumácie cesnaku získaš, ak ho budeš jesť surový. Potom, ako ho rozdrvíš, nechaj ho 10 minút odležať. Aktivuje to alicín, zlúčeninu zodpovednú za jeho mnohé zdravotné výhody. Varenie znižuje jeho účinky. Ak chceš znížiť jeho výraznú chuť, zmiešaj surový cesnak s medom a olivovým olejom, alebo ho pridaj do šalátov a dresingov.
„Žuvanie cesnaku uvoľňuje prospešné zlúčeniny, ktoré majú antimikrobiálne a protizápalové vlastnosti, zvyšujú tiež jeho chuť a vôňu,“ poznamenala pre healthshots.com Kaulová. Aj prehltnutie strúčikov vám podľa nej môže poskytnúť zdravotné výhody, ale uvoľňovanie účinných látok je menej efektívne.
Kto by sa mal vyhnúť konzumácii cesnaku?
Ľudia s určitými zdravotnými problémami alebo tí, ktorí užívajú špecifické lieky, sa musia vyhnúť konzumácii cesnaku. Patria sem jedinci, ktorí majú gastrointestinálne problémy, ako je syndróm dráždivého čreva (IBS) alebo kyslý reflux. Vyhnúť by sa mu mali aj tí, ktorí majú na neho alergiu. Cesnak môže tiež interagovať s liekmi na riedenie krvi, čo zvyšuje riziko krvácania.