Už naši predkovia vedeli o tom, že cesnak je skutočným zázrakom pre zdravie. Svedčia o tom aj fakty, že pôsobí ako prírodné antibiotikum, ničí baktérie, posilňuje imunitu a správnu činnosť srdca alebo podporuje zdravé trávenie. Toto sú len niektoré zdravotné výhody cesnaku. Ako ho konzumovať, aby si z neho získal najviac benefitov?
Cesnak v sebe ukrýva kulinársku aj liečivú silu. Je bohatý na zlúčeninu alicín, ktorá mu dodáva jedinečnú chuť a silnú vôňu. Má antimikrobiálne, antioxidačné a protizápalové vlastnosti, vďaka čomu je superpotravinou pre imunitný systém. Nie je dobrý len pre zdravie srdca, ale pomáha aj pri zvládaní chronických stavov a podporuje celkovú pohodu, píše sa na healthshots.com.
Aj keď je cesnak široko používaný pri varení, konzumácia cesnaku nalačno môže mať pre telo úžasné výhody. Aké sú teda jeho benefity?
Výhody cesnaku
1. Udržuje kašeľ a nádchu na uzde
Konzumácia surového cesnaku môže odvrátiť kašeľ a prechladnutie. Svoju imunitu nakopnete tým, keď zjete dva prelisované strúčiky nalačno. „Dokonca aj silná vôňa cesnaku má potenciál poraziť infekcie a alergie,“ povedala pre portál healthshots.com odborníčka na výživu Avni Kaulová.
2. Podporuje kardiovaskulárne zdravie
Konzumácia cesnaku znižuje krvný tlak, hladiny cholesterolu, rovnako aj riziko srdcových ochorení. Je to vďaka alicínu, ktorý sa v ňom nachádza. Jeho zaradenie do jedálnička obmedzuje tvorbu krvných zrazenín.
3. Protizápalové vlastnosti
Surový cesnak znižuje zápal v tele a jeho konzumácia prospieva ľuďom s ochoreniami, ako je artritída, alebo ktorých trápia tráviace problémy. Zlepšuje činnosť čriev, zvyšuje produkciu dobrých baktérií a zbavuje telo črevných parazitov.
(Článok pokračuje na ďalšej strane)