Okrem čaju sa z plodov ruže šípovej pripravujú aj lekváre, kompóty, sirupy, šípkové víno, likér alebo šípkový prášok. Príprava je však ešte komplikovanejšia, keďže čerstvé nevysušené semienka majú laxatívny účinok a vedia spôsobiť tráviace ťažkosti, mali by sa teda z plodov vybrať. Výsledok „piplavej“ roboty však bude stáť za to.
Pŕhľava dvojdomá
Ďalšou liečivou bylinkou nielen v šálke s čajom, ale aj na tanieri, je pŕhľava dvojdomá, ktorú stíhate oberať do konca novembra. Ešte ste nepočuli o pŕhľavovej polievke, pŕhľavovom smoothie alebo pŕhľavovom mede?
Touto nezvyčajnou ingredienciou môžete vašich rodinných príslušníkov nielen prekvapiť, ale im aj pomôcť pri problémoch s nádchou, kašľom, astmou či dokonca tuberkolózou. Pŕhľava obsahuje draslík, horčík, vápnik, mangán aj bór. Skrýva v sebe 6-krát viac vitamínu C než citrón a takisto vitamín A, ktorý je známy ako vitamín krásy. Okrem detoxikačného účinku stimuluje aj krvný obeh a priaznivo pôsobí na kvalitu vlasov.
Nepríjemné pŕhlenie nemusí byť strašiakom, ak viete, ako so „žihľavou“ manipulovať. Rastlinu by ste mali zbierať na neznečistených miestach a vyberať len tie so zdravými nepoškodenými lístkami. Keď takúto pŕhľavu v celku položíte na utierku, ktorú preložíte napoly a párkrát po nej prejdete valčekom, dôjde k narušenie pŕhlivých chĺpkov. Zo stonky potom stiahnite lístky, s ktorými môžete ďalej pracovať.
Čerstvá pŕhľava má v sebe príliš veľa vitamínov na to, aby sme ju odsúdili iba k príprave čaju. Urobte si radšej macerát z lepších lístkov, ktoré necháte vo vode pri izbovej teplote odstáť aspoň 6 hodín. Zviažte čerstvú pŕhľavu aj so stonkami do kytičky a pridajte ju do vývaru spolu s ostatnými bylinkami. Nasekajte pŕhľavu nadrobno, zalejte medom a pri izbovej teplote po dobu 2 mesiacov každodenne obracajte pohár, aby ste získali blahodarný fermentovaný žihľavový med.