Ceny potravín aj naďalej stúpajú. V minulosti sme už informovali o produktoch, ktorých ceny rapídne stúpli. Trend zdražovania však neutícha ani v tomto období. Odborníci upozorňujú na to, že v nasledujúcom roku príde aj ďalšie zdražovanie.
Portál Startitup informuje o tom, že októbrové ceny potravín na Slovensku zaznamenali v porovnaní s predchádzajúcim mesiacom nečakaný skok. V priebehu jedného mesiaca sa cenovky na potravinách zdvihli až o 1,7 %. Informujú o tom analytici z Inštitútu finančnej politiky (IFP) na svojom webe. Tento trend však nie je charakteristický len pre Slovensko, ale týka sa všetkých krajín v eurozóne.
Najvyššiu cenu nájdeme pri olejoch a tukoch
Analýza údajov z eKasy odhalila, že najvýraznejšie zdraženie postihlo oleje a tuky. Najviac si priplácame za maslo a rastlinné oleje. Väčší cenový nárast sa objavil aj pri zelenine a vajciach. Znepokojujúci je predovšetkým fakt, že zdražovanie sa netýka len konkrétnych položiek. Viac ako 80 % všetkých kategórií potravín zaznamenalo nárast presahujúci 1 %, pričom u 60 % kategórií prekročil nárast hranicu až 2 %. Potešiť nás v týchto dňoch môžu aspoň rovnaké ceny mäsa. Ceny kuracieho a bravčového mäsa dokonca zaznamenali mierny pokles.
Ceny v obchodoch ovplyvňujú ceny na trhoch
Situácia na komoditných trhoch je naďalej napätá. Potravinový index FAO totiž dosiahol najvyššiu úroveň za posledných osemnásť mesiacov. K nárastu prispelo predovšetkým zdražovanie olejov, ktorých ceny vzrástli priemerne o 7,3 % za jediný mesiac. Za týmto nárastom stojí najmä slabá tohtoročná úroda slnečnice, za ktorú môžu klimatické extrémy. Vlny horúčav a sucho negatívne zasiahli hlavných producentov, teda Ukrajinu a Rumunsko. Ukrajinská produkcia klesla o 8,8 %, pričom výnos na hektár sa znížil až o 12 %. Počasie ovplyvnilo nielen kvantitu, ale aj kvalitu úrody.
Komoditné trhy zaznamenali aj nárast cien pšenice, avšak iba mierny. Cena začiatkom tohto mesiaca na celosvetovom trhu mierne klesla, no v októbri dosiahla svoje maximum. Spotrebitelia na Slovensku už teraz očakávajú, že trend zdražovania bude pokračovať aj v nasledujúcom roku.
Daná situácia vyvoláva obavy o vývoj spotrebiteľských cien v nasledujúcom období. Dôvodom je to, že zmeny na komoditných trhoch sa zvyčajne premietajú do maloobchodných cien s určitým časovým odstupom. Analytici preto odporúčajú, aby sa spotrebitelia pripravili na možné ďalšie zvyšovanie cien v nasledujúcich mesiacoch.
Slováci konzumujú nekvalitné potraviny
Až 31 % obyvateľov priznáva, že kvôli inflácii musí znižovať svoje výdavky na stravu, informuje TASR. Hoci ide o zlepšenie oproti predchádzajúcim rokom (42 % v roku 2022 a 54 % v roku 2020), odborníci varujú pred možným zhoršením situácie. Ďalej prieskum odhalil, že až 64,2 % Slovákov sa snaží šetriť primárne v iných oblastiach než na jedle. Len 6 % opýtaných považuje kvalitu stravy za menej dôležitú.
„Aktuálne dáta môžu pôsobiť optimisticky, no existuje reálne riziko, že tento pozitívny trend sa čoskoro zastaví. Najmä po plánovanom zvýšení DPH na všetko okrem základných potravín môžeme očakávať, že ľudia budú opäť nútení výraznejšie šetriť na kvalite stravy,“ upozorňuje Lívia Bachratá, PR riaditeľka spoločnosti Edenred, ktorá prieskum realizovala na vzorke 1 425 respondentov.
Skoro 30 % opýtaných uvádza, že na jedlo míňa 20 až 30 % svojho mesačného rozpočtu. Štvrtina respondentov vynakladá na potraviny až 40 % príjmov a každý piaty Slovák dokonca viac.