Očividne sme si pojmy doteraz mýlili, keďže Christopher Kimball, spoluzakladateľ americkej testovacej kuchyne a tvorca školy varenia Milk Street Kitchen, sa obrátil na TikTok, aby poukázal na chybu. V rozhovore s Alexisom Aïnouzom (@FrenchGuyCooking na YouTube) Christopher povedal: „Mnoho ľudí jednoducho nedovarí svoje cestoviny, pretože hovoria, že sú ‚al dente‘.“
Bežné nedorozumenie nazval „otravným“ a potom sa Alexisa spýtal, čo by podľa neho malo byť al dente. „Al dente má byť len, nejaký druh pevnej textúry,“ odpovedal Alexis. „Máš veľkú pravdu – myslím si, že ľudia tento výraz používajú a zneužívajú […] Keď sa ti cestovina zasekne v zadnej stoličke, je to znak toho, že si nedosiahol al dente.“
Ďalej vysvetlil: „Cestoviny majú inú chuť ako [keď sú nedostatočne uvarené]. Nie je to príjemné.“ Podľa Pasta Evangelists existuje „škála al dente“ a je veľmi možné cestoviny prevariť aj podvariť. Aby si sa nedostal do štádia, kedy sú tvoje cestoviny kriedové a ťažko stráviteľné, odporúčajú varenie cestovín o dve minúty kratšie, ako je odporúčaný čas.
V tomto momente by si to mal rýchlo ochutnať. „Ak sú cestoviny pevné, ale nie kriedové, potom sú pripravené na scedenie,“ radili. Stojí za zmienku, že čerstvé cestoviny zvyčajne potrebujú na varnej doske oveľa menej času ako štandardné sušené cestoviny zo supermarketu – často len dve alebo tri minúty vo vriacej vode.