Keď nás zastihne choroba, väčšinou si ideme kúpiť voľnopredajné lieky do lekárne alebo máme už predpísaný recept od lekára. No recepty, ktoré sa odovzdávali z generácie na generáciu – domáce, môžu byť naozaj prínosné.
Môžu to byť polievky, ako sú silné vývary či bylinkové čaje a nápoje. Nie sú po väčšine vyrábané z chemických látok, ako sú lieky z lekárne, ale sú to prírodné a zdravé produkty.
Poďte sa pozrieť na skvelé domáce lieky na chorobu.
Najlepšie sú silné vývary na chorobu
Polievky sú dlho obľúbeným pokrmom, hlavne pri chorobách či tzv. „po opici“, keď to človek kúsok preženie s alkoholom. Naozaj majú blahodarný účinok a dokážu zmierniť príznaky alebo podporiť náš organizmus, keď práve bojuje s nejakou chorobou. Sú ľahko stráviteľné a obsahujú množstvo výživných látok.
Kurací vývar
Tento klasický recept je známy hlavne pre svoje protizápalové účinky. Kurací vývar obsahuje kolagén, ktorý keď sa dlho vyvarí, tak pomáha posilniť imunitný systém a udržať správnu hydratáciu. Je ideálny na konzumáciu pri prechladnutí alebo chrípke.
Zázvorová mrkvová polievka
Zázvor má protizápalové a antibakteriálne vlastnosti. Spolu s mrkvou je to vhodné duo, ktoré môže pomôcť pri zotavení z nachladnutia.
Cesnaková polievka
Cesnak je prírodné antibiotikum a môže pomôcť bojovať proti infekciám – má očisťovaciu funkciu ako cibuľa. Cesnaková polievka je vynikajúca pri chrípkach alebo prechladnutiach, pretože podporuje imunitný systém.
Polievka z kostí ( z ang. bone broth)
Vývar z kostí je bohatý na minerály, aminokyseliny a kolagén, ktoré podporujú zdravie tráviaceho traktu a posilňujú imunitu. Je to tiež skvelý spôsob, takisto ako aj kurací vývar, ako dodať telu energiu a podporiť zotavenie.
Čaje a bylinky – zázrak z prírody
Už odpradávna sa bylinky využívali na zmiernenie rôznych chorôb až dodnes. Majú naozaj veľmi dobrú funkciu pri chorobách, pretože obsahujú látky, ktoré pomáhajú k uzdraveniu chorého človeka čím skôr.
Zázvorový čaj
Zázvor už bol spomínaný aj ako vhodná polievka, má protizápalové vlastnosti, ktoré zmierňujú bolesti hrdla, bojujú proti zápalom a taktiež samotný zázvor podporuje trávenie. Je ideálny pri nachladnutí a bolestiach hrdla.
Mätový čaj
Mäta pomáha pri upchatom nose a zlepšuje dýchanie. Je tiež vhodná na zmiernenie bolesti žalúdka. Jej výrazná chuť a vôňa naozaj spestrí aj neželané ochorenie.
Rumančekový (harmančekový) čaj
Harmanček má okrem dvojnázvu aj upokojujúce účinky a podporuje spánok, ktorý je pri chorobe veľmi dôležitý. Tiež zmierňuje zápaly v krku a zlepšuje trávenie.
Šalvia
Čaj zo šalvie pomáha pri bolestiach hrdla a zápaloch ústnej dutiny. Má silné protizápalové účinky a je často využívaný ako kloktadlo pri angínach. Okrem šalvie je vhodné kloktadlo aj mierne vlažná voda so soľou.
Lipa
Lipový čaj je známy svojimi potopudnými účinkami, ktoré môžu pomôcť znížiť horúčku. Pomáha tiež pri kašli a prechladnutí.
Naši starí i prastarí rodičia často spomínali na rôzne „babské“ recepty, ktoré im pomáhali v detstve, keď ochoreli. Aj keď nie všetky sú vedecky podložené, niektoré majú svoje opodstatnenie:
Med s cibuľou
Tento recept bol veľmi často používaný pri kašli. Cibuľa obsahuje antioxidanty a med má antibakteriálne vlastnosti. Keď sa spoja, tak vytvárajú dobrú zmes, ktorá pomáha uľaviť od kašľa a zároveň upokojuje hrdlo.
Mlieko s medom a cesnakom
Cesnak je sám o sebe zdravý liek a med je prírodný výrobok, ktorý zmierňuje bolesť. Mlieko pomáha pri vstrebávaní živín, avšak neodporúča sa kravské mlieko pre ľudí s intoleranciou na laktózu alebo alergiou na mlieko.
Zemiakové obklady na hrdlo
Pre zemiaky je typický chladivý efekt, rovnako je to aj s paradajkami, ktoré môžete využiť namiesto zemiakov. Zabalíte do menšej vreckovky a priložíte si na hrdlo. Je to starý trik, ktorý sa využíva odpradávna.
Citrón a med
Zmes citróna a medu je populárna pri bolestiach hrdla a pri kašli. Citrón obsahuje vitamín C, ktorý podporuje imunitu, a med má upokojujúce účinky na podráždené hrdlo. V tomto spojení existujú aj pastilky na cmúľanie proti kašľu, ale tieto produkty sa dajú využiť aj v „surovom“ a zdravšom stave. Citrón obsahuje vitamín C obohacujúci imunitu a med ako bolo spomínané, má upokojujúce účinky na chorľavé hrdlo.
Ako sa vraví – 100 ľudí, 100 chutí. Niekto nezje cibuľu, hlavne menšie deti, a zas niekto nemôže určité potraviny konzumovať kvôli alergiám. Domáce potraviny, bylinky či recepty určite nevyliečia ihneď chorobu, ale čo je isté, dokážu zmierniť nepríjemné stavy choroby, akou je napríklad prechladnutie až chrípka.
Osvedčené recepty na choroby sú kurací vývar alebo med s cibuľou, niektoré môžu zas fungovať na základe osobných skúseností, keďže treba rátať s tým, že každý organizmus je iný a na každého „zaberie“ niečo iné. Najdôležitejšie je však počúvať svoje telo a v prípade vážnejších symptómov sa treba obrátiť na lekára.