Pokojná večera s priateľmi sa pre štyridsaťšesťročnú Andreu A. zmenila na horor. Tej sa po zjedení obľúbených tortellín v talianskej reštaurácii v centre bavorského Schwandorfu priťažilo a skončila v nemocnici. V tej po niekoľkých dňoch zomrela. Podľa nemeckých médií môže za smrť ženy zrejme „syndróm vyprážanej ryže“. Ten vzniká pri nesprávnom skladovaní potravín obsahujúcich škrob, ako sú ryža, zemiaky či cestoviny.
Tortelliny s krémovou omáčkou sú jedným z obľúbených pokrmov talianskej kuchyne. Práve na ne si pred niekoľkými dňami zašla v centre bavorského Schwandorfu aj štyridsaťšesťročná zdravotná sestra Andrea. Spoločne s kamarátkou si podľa nemeckého denníka Bild dala tortellini so šunkou v syrovej omáčke.
Spôsobila otravu baktéria?
Ešte po ceste domov sa ale obom ženám priťažilo a museli byť prevezené do nemocnice. Zatiaľ čo sa stav Andreinej o dva roky staršej priateľky zlepšoval, sama Andrea na tom bola horšie a horšie. Tri dni po osudnej večeri jej lekári už nedokázali pomôcť a museli len skonštatovať jej smrť. Podľa nemeckého denníka neboli tortellini v podniku domáce, ale z veľkoobchodu.
Andreinu smrť podľa nemeckých médií spôsobil takzvaný „syndróm vyprážanej ryže“. Otravu spôsobuje baktéria Bacillus cereus, ktorá sa objavuje predovšetkým v potravinách, kde je vo vyššej miere prítomný škrob, ako je ryža, zemiaky či práve cestoviny.
Hygiena reštauráciu uzavrela
Podľa odborníkov sa dá „syndrómu vyprážanej ryže“ pomerne ľahko predísť. Najbezpečnejšie je čerstvo uvarený pokrm do dvoch hodín umiestniť do chladničky, kde nie je teplota vyššia ako 4 °C. Ryža, zemiaky či cestoviny by ľudia nemali nechávať dlho stáť pri izbovej teplote.
Ako vyšlo neskôr najavo, zosnulá Andrea a jej kamarátka neboli jedinými zákazníčkami, ktorým sa z pokrmu v talianskej reštaurácii urobilo nevoľno. Zažívacie ťažkosti zasiahli v rovnakom čase ďalších niekoľko hostí. Tamojšia hygienická stanica preto prevádzkareň uzavrela a prípadom sa v súčasnosti zaoberá aj polícia, uviedol blesk.cz.