Aký vplyv majú vajcia na naše zdravie? Škodia, či prospievajú?

Reklama
Vajcia sú skvelým zdrojom zdraviu prospešných látok. Zdroj: Unsplash

Bielok – čistá bielkovina 

Bielok na počudovanie neobsahuje žiadne tuky. Má málo kalórií, čo znamená že je zdravým pokrmom a nemali by sme sa mu vyhýbať. Je to čistá bielkovina s vodou, je ľahko stráviteľné. Taktiež má nízky obsah energie, informuje web Vysetrenie.sk.

Bielka sú zdrojom vitamínu B, obsahujú proteíny, preto po nich siahneme väčšinou pri príprave raňajkového menu. Mali by sme ho však kombinovať s inými potravinami. Medzi hlavné zdravotné benefity treba v prvom rade zaradiť vplyv na krvný tlak, ktorý konzumácia bielka môže zmierniť.

Použiť ho môžu aj ženy, ktoré túžia po krásne pleti. Bielok má tú silu zjemniť pokožku a ak ju máte podráždenú či citlivú, neexistuje pre pleť nič lepšie.

Žĺtok plný prospešného tuku 

Je pravda, že vaječný žĺtok je bohatý na cholesterol. Ale viac ako konzumácia vajec zvyšuje hladinu cholesterolu najmä nevhodné zloženie mastných kyselín v tuku, prejedanie sa, neúmerné zvyšovanie telesnej hmotnosti a nedostatok aktívneho pohybu.

Na jedno žĺtko pripadajú 4 gramy tuku, z čoho takmer dva gramy sú nasytené tuky. Zvyšok tvoria nenasýtené mastné kyseliny, teda tie, ktoré sú pre naše telo potrebné a zdravé.

Žĺtko je bohaté na vitaminy a minerály, železo, fosfór či magnézium.Dôležitou súčasťou žĺtka je cholín, látka, ktorá je prospešná pre zdravie mozgu, podporuje správne fungovanie našej pamäte. Ich konzumácia môže pôsobiť ako prevencia proti rozvoju Alzhaimerovej choroby či demencii.

1 2 3
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie