Vajce ako také má i veľa pozitívnych účinkov na ľudské zdravie.
Slepačie vajcia:
1. obsahujú vysokokvalitné živočíšne bielkoviny, ktoré majú vplyv na zdravie kostí a pomáhajú pri náraste svalovej hmoty
2. obsahujú významné antioxidanty, najmä luteín a zeaxantín, ktoré znižujú riziko vzniku očných chorôb
3. v bohatom množstve obsahujú cholín, ktorý je dôležitou látkou pre funkciu mozgu
4. v bohatej miere obsahujú železo, fosfor, kyselinu listovú a pantoténovú, zinok, tiamín a množstvo vitamínov (A, B6, B12, D, E a K)
5. zvyšujú pocit sýtosti, čím pomáhajú zbaviť sa nadmerného tuku
Rozdielne zafarbenie škrupiny vajec závisí od plemena sliepky. Kvalitatívny rozdiel v zložení bieleho a hnedého vajcia nie je, oba druhy majú nutričné zloženie rovnaké. Výskumy však potvrdili rozdiely vo výživových hodnotách vajec v závislosti od spôsobu chovu sliepok, ktoré vajíčka zniesli. Vajcia od domácich, vonku chovaných sliepok obsahujú podstatne vyšší obsah omega-3 mastných kyselín a vitamínov rozpustných v tukoch.
Vedecké výskumy potvrdzujú, že konzumácia 2-3 vajec denne nepredstavuje pre zdravých ľudí žiadne riziko zvýšenia cholesterolu a je úplne bezpečná.
Zamysleli ste sa niekedy nad tým, ktorá časť vajíčka je zdravšia?
Či je lepšie konzumovať iba bielok alebo žĺtok? Podľa expertov je najvhodnejšie skonzumovať celé vajíčko, bez rozdelovania na tú či onú časť. Žĺtok a bielok však má svoje „vlastné“ zdravotné benefity. Aké?
(Článok pokračuje na ďalšej strane)