Spoločnosť General Mills sa všetkým obvineniam bráni. „Úzko spolupracujeme s radom vedeckých, zdravotných, výživových a ďalších poverených odborníkov. Naším cieľom je zaistiť, že v našich kampaniach poskytujeme presné a na dôkazoch založené informácie,“ uviedla hovorkyňa spoločnosti Andrea Williamsonová.
Senátor Richard Blumenthal, ktorý nedávno spoluvytváral federálnu legislatívu, ktorej cieľom je pomôcť zaviesť výraznejšie nutričné značenie na prednej strane obalov amerických potravín, uviedol, že protidiétne oznámenie zo strany potravinárskych spoločností je obzvlášť zhubné.
Podľa jeho slov je trestuhodné, aby sa potravinársky priemysel doslova priživoval na zraniteľnosti ľudí trpiacich cukrovkou, obezitou alebo chorobami spôsobenými nadmerným príjmom cukru, tuku a možno aj ďalších zložiek, ktoré im škodia. „Hovoriť ľuďom, že by mali byť hrdí na to, že jedia zlé veci, im sotva preukáže službu,“ uviedol.
Načúvať vnútorným signálom
Zástancovia boja proti diétam broja proti predsudkom o telesnej hmotnosti a kultúre diét už celé desaťročia. Hnutie, ktoré je v Amerike známe ako Health at Every Size (Zdravie v každej veľkosti), začalo už v 60. rokoch 20. storočia ako občianska iniciatíva. Termín „intuitívne stravovanie“ spopularizovali dietologičky Elyse Reschová a Evelyn Triboleová vydaním svojej knihy s titulom Intuitívna diéta: revolučný prístup proti diétam v roku 1995. Takzvané intuitívne stravovanie nabáda stúpencov, aby skôr než odborníkom načúvali svojim vnútorným signálom.
O antidiétne trendy vzrástol v posledných niekoľkých rokoch aj záujem zo strany akademikov. Podľa analýz sa v rokoch 2019 až 2023 akademické zmienky o antidiétach strojnásobili. Analýza najmenej 1 500 videí na TikToku s hashtagmi #AntiDiet alebo #HealthAtEverySize vykonaná denníkmi The Post a neziskovou organizáciou The Examination zistila, že medzi najčastejšie diskutované témy patria práve poruchy príjmu potravy, diéty a chudnutie.
Odborníci na zdravie sú týmto trendom znepokojení. Tvrdí, že zhubným trendom medzi influencermi, ktorí bojujú proti diétam, je alarmujúce množstvo dezinformácií, ktoré šíria. Vrátane tvrdenia, že nadváha nepredstavuje zdravotné riziko. „Väčšinu chronických ochorení, z ktorých je obviňovaná váha, možno s najväčšou pravdepodobnosťou vysvetliť inými javmi, napríklad stigmatizáciou telesnej hmotnosti,“ napísala Christy Harrisonová vo svojej vplyvnej knihe Anti-Diet z roku 2019. „Získajte späť svoj čas, peniaze, pohodu a šťastie vďaka intuitívnemu stravovaniu,“ nabáda autorka.
Počet úmrtí spôsobených obezitou, cukrovkou, pečeňovými chorobami a hypertenziou sa pritom v USA v posledných dvadsiatich rokoch vyšplhal na rekordnú úroveň. Ochorenia, ktoré predtým postihovali iba starších dospelých, sa teraz čoraz častejšie vyskytujú aj u malých detí.
Napriek tomu si antidiétni propagátori nachádzajú čoraz väčšie publikum na sociálnych sieťach medzi konzumentmi z radov mileniálov a generácie Z, z ktorých mnohí sa stretávajú s obavami z jedla a obmedzovaním stravovania, ktoré praktizovali ich rodičia.
„Zástancovia diét popierajúcich súvislosť medzi nadbytkom telesného tuku a chronickými chorobami si vymysleli veci, ktoré sú fantázie a úplná rozprávka,“ uzatvára Kevin C. Klatt, registrovaný dietológ a vedecký pracovník a inštruktor na Kalifornskej univerzite v Berkeley podľa denníka The Washington Post.