V mnohých receptoch narazíte v postupe na požiadavku vyšľahať pevný sneh z bielkov. Ponúkame rady pre začiatočníkov, ako to zvládnuť hneď po prvýkrát a perfektne.
Nádoba na šľahanie i metly musia byť odmastené a bielky nesmú obsahovať prímes žĺtkov, pretože tuk bráni správnemu vyšľahaniu. Osvedčilo sa potrieť steny nádoby aj metly rozkrojeným citrónom. Informujú Aktuality.sk.
Potrebujete čo najčerstvejšie vajcia v izbovej teplote, pretože s čerstvými bielkami, ktoré nie sú studené, sa lepšie pracuje. Dobre oddeľte žĺtky od bielkov, bielky nalejte do vyššej nádoby vhodnej na šľahanie. Cukor je najlepší krupicový (pieskový), má správnu veľkosť kryštálov, takže na seba dobre viaže vzduch, ktorý kyprí sneh. Múčkový cukor je veľmi jemný a bývajú v ňom prímesi. Kryštál je zase hrubý, zle sa rozpúšťa.
Ako správne šľahať
Šľahajte šľahacími metlami, najlepšie elektrickým šľahačom, pretože je to pohodlné a rýchle. Ale aj rôzne ručné šľahače vám pomôžu a ušetria námahu. Do bielkov dajte štipku soli alebo kávovú lyžičku vody a šľahajte spočiatku na nižšiu rýchlosť, aby sa bielky napenili a začali naberať vzduch.
Akonáhle bielky zbelejú (ak je v recepte pridanie cukru do snehu, pridajte ho teraz), zvýšte rýchlosť a šľahajte, kým z bielkov nie je hustá pena, ktorá necháva tuhé špičky. Pozor, aby ste sneh neprešľahali, pretože z neho nakoniec unikne potrebný vzduch, ktorý má kypriť cesto. Prešľahaný sneh sa „trhá“ a tvorí krupicu. Sneh musí byť hladký a pevný.
Našľahaný bielok ihneď použite, pretože státím redne. Sneh sa do cesta vmiešava po častiach a len ľahko sa „zabaľuje“, aby sa z neho nevytĺkol vzduch.
Veríme, že teraz už pre vás nebude problém upiecť nadýchanú piškótu alebo snehové pečivo.