Najväčšie úspory dosiahneme, pokiaľ sa naučíme suroviny správne skladovať a celkovo plánovať. Existuje viacero štúdií, ktoré potvrdzujú, že ľudia vyhadzujú množstvo potravín, ktoré by sa ešte dali využiť. Keď si dopredu premyslíme, čo budeme variť a nakúpime iba to, čo skutočne potrebujeme, nielenže ušetríme, ale takisto sa vyhneme zbytočnému plytvaniu.
A ako sa zmenili výdavky konkrétne vo vašej domácnosti? Pri ktorých položkách pozorujete najväčšiu úsporu?
Najviac ušetríme na potravinách. Kedysi sme často vyhadzovali jedlo, pretože sme nevedeli, ako ho správne skladovať alebo využiť, keď už nevyzeralo najlepšie. Teraz máme systém. Všetko má svoje miesto a ja viem, čo a kedy spotrebovať. A to, čo ostane, väčšinou spracujeme do ďalších jedál. Nemáme to 100 % dokonalé, ale funguje to a vďaka tomu nám výrazne klesli výdavky.
Ktoré jedlo je podľa vás ideálnym príkladom 100-percentného využitia potravín bez nulového plytvania?
Mojím obľúbeným príkladom je klasické pečená kura. Keď pečiem kura, zvyšné mäso oberiem a použijem do rizota alebo šalátu. A z kostry vytvorím vývar, ktorý poslúži ako základ do omáčok. Do vývaru potom pridám aj unavenú zeleninu, takže z jedného jedla získam hneď niekoľko ďalších a nevznikne žiaden odpad.
Aké vychytávky sú v kuchyni „must-have“ pre jednoduchšie varenie bez zvyškov?
Pre mňa je „must-have“ elektrická vákuovacia pumpa. Vďaka nej vydržia potraviny oveľa dlhšie čerstvé. Potom by som spomenula aj kvalitné dózy na skladovanie, ktoré sú ideálne pre prehľad v špajzi a chladničke. Často využívam aj formy na ľad, do ktorých zamrazujem bylinky, citrónovú šťavu alebo aj vývar.
„Automaticky som dávala ovocie a zeleninu do chladničky bez toho, aby som premýšľala,“ vravíte. Ako teda správne a ekonomicky skladovať ovocie a zeleninu? Čo do chladničky nepatrí?
Veľa ľudí automaticky strká všetko do chladničky s tým, že chlad udrží potraviny dlhšie čerstvé, ale pri niektorých potravinách to môže byť skôr na škodu. Také paradajky v chladničke strácajú chuť. Uhorky a baklažány zase môžu zmäknúť a stratiť svoju textúru. Z banánov a jabĺk sa uvoľňuje etylén, ktorý môže urýchliť zrenie ďalších potravín, takže je lepšie skladovať ich oddelene.
Ako to teda vyzerá vo vašej chladničke?
V mojej chladničke sa snažím všetko usporiadať premyslene. Paradajky a uhorky tam už vôbec nedávam, naopak, svoje miesto tam má bobuľovité ovocie (jahody, maliny), avšak pri ňom si musíte dať pozor na pokazené kúsky, ktoré by mohli rýchlo pokaziť aj tie ostatné zdravé. Dôležitú úlohu zohrávajú aj praktické skladovacie boxy. V potravinách mám potom prehľad a sú oddelené presne tak, ako potrebujem.
Aké 3 rady do kuchyne by ste teraz dali svojmu bývalému ja?
- Plánuj si jedlá dopredu a ušetríš si starosti aj peniaze!
- Nauč sa správne skladovať potraviny, aby dlhšie vydržali!
- Neboj sa experimentovať predtým, než potravinu vyhodíš!