A nebola to len čerstvosť, o ktorej uvažovali. Svoj podiel na ich rozhodovaní zohrala aj pravdepodobnosť rýchlejšieho rastu plesní pri skladovaní mimo chladničky. „Zdá sa, že rýchlo plesnivie, keď ho nedám do chladničky.“ argumentoval niekto.
Mama troch detí Jordana povedala, že namiesto nej používa mikrovlnnú rúru ako chlebník: „Je vzduchotesná a čerstvá. To robila moja mama, takže ja robím to isté.“
Našli sa však takí, ktorí skladujú chlieb aj v mrazničke podľa potreby. „Jeden bochník na kuchynskej lavici pri hriankovači, jeden bochník v mrazničke,“ vysvetlil ďalej Joel. „Jeden bochník v mrazničke na toasty – jeden na kuchynskej lavici na sendviče,“ vysvetlila Laura.
Ako správne skladovať chlieb v mrazničke?
Naše staré mamy upečený chlieb bežne zabalili do utierky a nechali v kuchyni. Vydržal dlho čerstvý. Samozrejme, kvalita a výdrž chleba závisí od vstupných surovín pri výrobe. Pokiaľ si kúpiš väčší peceň chleba, ale bojíš sa, že rýchlo splesnivie či stvrdne, jeho kvalitu môžeš uchovať odložením do mrazničky.
Aj tu je však dôležité, v akom obale ho uskladňuješ. Pri igelitových vrecúškach sa môže stať, že ho akokoľvek zauzlíš, vzduch sa k pečivu dostane. Ak sa niekde vrecúško natrhne, vzduch opäť prúdi. Ďalším negatívom igelitu je, že pečivo následne nasiakne arómami jedál, ktoré mrazíš.
Odporúča sa zabaliť pečivo do hliníkovej fólie, píše TA3. Samozrejme, príprava pred uložením v mrazničke musí byť dôsledná, aby naozaj nikde neostala medzera. Tento spôsob je rovnako účinný ako mrazenie v sklenených uzatvárateľných nádobách. No tie zaberajú zásadne viac miesta, ktorého nikdy nie je ani vo veľkej mrazničke dosť.