Ako pripraviť dokonalé volské oko? TOTO je TRIK, ktorý musíte poznať!

vajíčko, volské oko
Zdroj: pixabay.com/tidtee2015 , SHGxMaster
Reklama

Volské oko patrí medzi najjednoduchšie jedlá, ale pripraviť ho naozaj dokonale si vyžaduje správnu techniku. Ak ho smažíte s príliš veľkým množstvom oleja, robíte chybu, ktorá môže výsledok pokaziť. Informuje o tom portál Express.co.uk.

Prečo je olej problém?

Je bežnou chybou, že pri vyprážaní použijeme príliš veľa oleja. Výsledkom je, že bielok sa príliš rýchlo spáli, zatiaľ čo žĺtok zostane surový. Takto pripravené volské oko býva gumové, prepečené a má spálené okraje.

Použite pokrievku

Podľa kuchárky a zakladateľky projektu Slimming Eats, Siobhan Wightman, je trik v niečom úplne inom: „Kľúčom k dokonale pripravenému volskému oku bez slizkého vrchu je pokrievka, obzvlášť ak nechcete vajíčko otáčať.“

Použitie pokrievky umožní, aby para zachytená v panvici rovnomerne prevarila vrchnú časť vajíčka. Výsledok? Bielok je pevný a žĺtok krásne krémový a jemne tekutý.

Ako správne pripraviť volské oko?

Panvicu najskôr zohrejte na strednom plameni. Pridajte len malé množstvo masla alebo postriekajte panvicu olejom v spreji. Vajce si môžete najprv rozbiť do misky, aby ste zabránili tomu, že sa do panvice dostanú kúsky škrupiny. Keď bielok začne tuhnúť, znížte teplotu a prikryte panvicu pokrievkou. Nechajte paru pracovať asi jednu až dve minúty – vajíčko je hotové, keď žĺtok zmení farbu na jemne bielu. Potom už stačí dochutiť soľou a korením. Výsledkom budú volské oká s jemne chrumkavými okrajmi a mäkkým, mierne tekutým žĺtkom.

Prečo práve para?

Steaming, teda príprava pomocou pary, zabezpečuje rovnomerné rozloženie tepla po celom vajíčku. Tento spôsob varenia eliminuje potrebu otáčania vajíčka a minimalizuje množstvo oleja. Navyše zabráni tomu, aby spodok vajíčka nasiakol tukom a ostal rozmočený.

Reklama
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda

Zobraziť viac

Zo zahraničia

Zobraziť viac

Z domova

Zobraziť viac

Kultúra a showbiznis

Zobraziť viac

Ekonomika a biznis

Zobraziť viac

Šport

Zobraziť viac

TV Spark (VIDEO)

Zobraziť viac
Najčítanejšie v kategórii Zaujímavosti