V tejto štúdii vedci z Univerzity v Sao Paule prvýkrát zaradili veľmi účinné baktérie UFMG A-905 do prirodzene fermentovaného chleba. Otestovali a porovnávali tri druhy pečiva: prvý bol kvasený komerčnými kvasnicami, druhý kvasnicami S. cerevisiae UFMG A-905 a tretí kvasnicami S. cerevisiae UFMG A-905 plus mikrokapsulami obsahujúcimi živé kvasinky S. cerevisiae UFMG A-905.
„Pridali sme zapuzdrené živé kvasinky, aby sme zlepšili životaschopnosť a aktivitu probiotík pri vysokej teplote dosiahnutej počas procesu pečenia,“ vysvetlili autori. Tieto mikrokapsule chránia bioaktívne a probiotické zlúčeniny, čím zlepšujú ich stabilitu, prežitie a biologickú dostupnosť.
Kvasinky otestujú aj na ľuďoch
Myši s astmou boli po dobu 27 dní kŕmené rôznymi druhmi chleba. Na konci pokusu mali tie kŕmené vylepšeným chlebom menší zápal dýchacích ciest a tiež nižšie hladiny biomarkerov astmy. U myší kŕmených chlebom s mikrokapsulami kvasníc sa navyše znížila hyperreaktivita dýchacích ciest a hladina ďalšieho biomarkera astmy. Tieto výsledky boli podobné záverom predchádzajúcich štúdií a potvrdili, že živé tieto bakteriálne kultúry môžu pomôcť predchádzať astme.
„Zistili sme, že oba typy chleba fermentované pomocou S. cerevisiae UFMG A-905 zabránili rozvoju astmy u myší. V spojení s výsledkami ďalších experimentov to ukazuje, že táto kvasinka má veľmi konzistentné účinky a zdá sa, že je skutočne schopná bojovať proti tomuto respiračnému ochoreniu,“ dodali vedci.
Vedci veria, že teraz môžu urobiť ďalší krok, ktorý bude spočívať v klinickej štúdii, ktorá bude sledovať účinky kvasiniek na ľuďoch.