Pacientov s astmou celosvetovo čoraz viac pribúda, najviac ňou trpia ľudia v západnej Európe a Austrálii. Ochorenie sa vyskytuje v totožnej miere u mužov a žien a môže sa prejaviť v každom veku. Brazílski vedci sa pokúšajú vyvinúť špeciálny chlieb, ktorý môže predísť astme.
Hoci by sa mohlo zdať, že o ingrediencii sa verejnosť tak skoro nedozvie, skupina vedcov z Brazílie si recept na jeho upečenie nechala patentovať a vydala aj v odbornom časopise Current Developments in Nutrition. Pečivo obsahuje kmeň pivovarských kvasníc Saccharomyces cerevisiae UFMG A-905, ktorý má probiotické vlastnosti. Pri pokuse na myšiach sa preukázalo, že tlmí príznaky astmy.
Astma je jedným z najčastejších ochorení na svete a v Brazílii trápi približne dvadsať miliónov ľudí. Na Slovensku ňou trpí zhruba tri až päť percent populácie dospelých a približne sedem percent detí. Podľa portálu zdravoteka.sk, až polovicu prípadov tohto ochorenia u dospelých ľudí spúšťa iné alergické ochorenie a iné vírusové ochorenie dýchacích ciest u detí. Veľkú rolu zohráva aj genetika bez ohľadu na vek či pohlavie.
Otestovali tri druhy pečiva
Pacientom s astmou môže prospieť príjem probiotík práve vďaka súvislosti s črevným mikrobiómom. Tieto prospešné baktérie sa ľuďom obvykle podávajú samostatne alebo zmiešané s mliečnymi výrobkami, ako je mlieko, jogurt a kefír. Teoreticky ale nič nebráni použitiu ani iných nosičov, čo je vhodné u pacientov, ktorí trpia intoleranciou laktózy alebo alergiou na mliečne bielkoviny.
(Článok pokračuje na ďalšej strane)