Ako dosiahnuť chutný majonézový šalát? Dbajte na správny výber zemiakov, odporúčajú sa TIETO

Reklama
Ilustračný obrázok. Zdroj: Pexels.com/Kaboompics.com, Nadin Sh

Už o chvíľu sa vo väčšine domácností začne pripravovať tradičný majonézový zemiakový šalát. Tento jednoduchý recept však potrebuje i kvalitné suroviny. Viete, aké zemiaky sú doň najvhodnejšie? 

Ako informuje portál zahradkar.pluska.sk, použitie nesprávneho druhu zemiakov môže viesť k rozpadnutým, lepkavým, prípadne chuťovo nevýrazným kúskom v šaláte. Kľúčom je teda zvoliť zemiaky, ktoré sú pevné, majú jemnú chuť a svoj tvar si zachovajú aj po uvarení.

Prečo je dôležité zvoliť správny typ zemiakov? 

Pri príprave šalátu je dôležité mať zemiaky, ktoré sa vám ihneď nerozvaria a zároveň sa nebudú drobiť pri miešaní. To je totiž dôležité nielen pre konzistenciu, ale aj pre výzor šalátu. Ak máte nevhodné zemiaky, tak sa vám rozpadnú a vytvoria v šaláte nepekné „blato“. To zvykne narušiť i samotnú štruktúru jedla. Naopak, pevné zemiaky si zachovajú svoj pôvodný tvar a chuť šalátu bude lahodná.

Ktorý typ zemiakov je najvhodnejší? 

Pre majonézový šalát sú najlepšie zemiaky typu A a AB. Ide o zemiaky, ktoré sú voskovité a majú nízky obsah škrobu. Práve to im umožňuje ponechať si pôvodný tvar aj po uvarení. Typ A je najvhodnejší, ak hľadáte jemnú chuť a pevnosť. Zemiaky typu AB sú univerzálnejšie, to znamená, že ich môžete použiť aj do iných jedál, no hodia sa aj do šalátu.

Určite sa vyhnite zemiakom typu B a C, ktoré sú vhodnejšie skôr do pyré alebo na pečenie. Dôvodom je to, že majú vyšší obsah škrobu a ľahko sa rozpadávajú. V prípade konkrétnych odrôd môžete siahnuť po zemiakoch ako Annabelle, Gala,  Charlotte, Ditta alebo Nicola. Tieto odrody patria medzi typ A.

Čo robiť, ak nemáte správny typ zemiakov?

Ak nemáte k dispozícii zemiaky typu A, tak nezúfajte. Môžete totiž použiť aj univerzálnejšie typy, avšak dbajte na opatrnosť. Takéto zemiaky je vhodné variť o niečo kratšie, aby sa vám nerozvarili. Po uvarení je potrebné nechať ich vychladnúť, aby si zachovali konzistenciu aj pri krájaní.

Taktiež ich môžete uvariť v osolenej vode, to pomôže zlepšiť ich štruktúru. Výsledok síce zrejme nebude dokonalý, no stále môžete dosiahnuť chutný šalát, pretože všetko závisí aj od správneho miešania.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie