Pravú neapolskú pizzu nemôžeš nakrájať na dieliky a jesť ich rukami, ako je zvyknutá väčšina z nás. V neapolskom štýle sa jej pizza pekne nožom a vidličkou. Z pizze by ste mali vykrajovať trojuholníky, jesť ich smerom od stredu a postupne sa prepracovať až ku kôrke.
Až keď ti pizza vychladne a zostane malá porcia, máš povolenie si ju vziať do ruky. Ale nech ti ani nenapadne ju zložiť, aj keď to k tomu zvádza. Ak chceš „skladanú pizzu“, daj si rovnú pizzu calzone. A aj tá by sa vraj mala jesť vidličkou a nožom. Aspoň v pravej neapolskej reštaurácii.
Zlož ju do tvaru peňaženky
Opusti ale Neapol aj s jej pravidlami. Sú Taliani, ktorí považujú konzumáciu pizze príborom za zločin. Vždy to bolo pôvodne lacné pouličné jedlo, ktoré sa dalo jesť aj na cestách, podobne ako sendvič. A pre mnoho ľudí je takým jedlom dodnes. Nechodia na ňu do reštaurácie, ale dajú si ju cestou z práce alebo si ju vychutnajú večer pri televízii.
A, samozrejme, bez príboru. Aj v tomto prípade majú experti návod, ako ju správne jesť. Ak máš celú pizzu, krájať ju, a potom jesť po častiach tak, že ju držíš za kôrku, ako to zrejme robí väčšina z nás, je vraj zle. Aspoň to tvrdí Daniel Young, londýnsky expert na potraviny a autor sprievodcu po najlepších pizzériách sveta Where To Eat Pizza.
A súhlasí s ním aj Stefano Cirene, majiteľ reštaurácie Verace Pizzera v Sydney, ktorá získala cenu za najlepšiu austrálsku pizzu na Majstrovstvách sveta v pizze 2017 v Taliansku. Podľa neho existuje jediný správny spôsob, ako jesť celú pizzu rukami, a to ten, že si ju zložíte do tvaru pripomínajúceho peňaženku.
Takto sa tiež pizza predtým podávala a dodnes podáva aj v uliciach Neapola, hovorí sa jej pizza Portafoglio. Pri klasickej okrúhlej pizze z tenkého cesta to znamená preložiť ju napoly a potom znova napoly, takže výsledok vyzerá ako štvorvrstvový trojuholník.
(Článok pokračuje na ďalšej strane)