4. Údeniny
Údeniny, ako napríklad salámy alebo párky, sú plné dusičnanov, sodíka, konzervačných látok a iných prídavných látok. Všetky tieto látky môžu zvyšovať riziko rakoviny, srdcových ochorení, cukrovky a dokonca môžu spôsobovať poruchy správania a učenia u detí.
Ak chceš znížiť negatívny vplyv týchto mäsových výrobkov, namiesto supermarketov si vyberaj len kvalitné čerstvé suroviny od miestneho mäsiara. V najlepšom prípade by si sa však mal týmto potravinám úplne vyhnúť.
5. Stolový rastlinný olej
Rastlinný olej je základom každej kuchyne a mnohým ani nenapadne pochybovať o jeho zdravotných prínosoch. Niektoré z týchto olejov sú však geneticky modifikované a z dlhodobého hľadiska môžu mať negatívne účinky na život.
Okrem toho tieto oleje obsahujú transmastné kyseliny, ktoré sa podieľajú na zvyšovaní hladiny cholesterolu a následne prispievajú k vzniku kardiovaskulárnych ochorení, obezity, rakoviny a Alzheimerovej choroby.
Rafinovaný olej obsahuje aj voľné radikály, ktoré podporujú rast rakovinových buniek, urýchľujú starnutie a spôsobujú mnohé zdravotné komplikácie. Hľadaj radšej zdravé alternatívy v podobe olivového, repkového alebo avokádového oleja.
6. Margarín
Marketing v potravinárskom priemysle sa postaral o mylnú predstavu, že margarín je jednou zo zdravších alternatív masla. Je to však jedna z najnezdravších potravín! Vyrába sa z hydrogénovaných rastlinných olejov a je ešte menej prírodný, ako by si možno čakal.
Nielen že je to prakticky chemický výrobok, ale podobne ako rafinovaný olej má aj vysoký obsah transmastných kyselín. Opäť tak ohrozuješ svoje srdce a cievy a tiež si pohrávaš s hladinou cholesterolu. Vráť sa s čistým svedomím k čerstvému maslu, alebo ako nátierku na pečivo používaj kvalitné syridlo či domáce syrové nátierky, ktoré sa dajú vyrobiť za pár minút a stoja oveľa menej.
(Článok pokračuje na ďalšej strane)