Banány je možné zmraziť až na šesť mesiacov, ale pre najlepšiu kvalitu by sa mali použiť počas prvých dvoch až troch.
Prečo jesť banány
Banány majú pozitívny vplyv na naše zdravie. Píše web Apetit. Sú úžasným zdrojom energie , pretože obsahujú prírodné cukry – sacharózu, fruktózu a glukózu.
Okrem toho v ňom nájdeme veľké množstvo rozpustnej vlákniny , ktorá slúži ako probiotikum pre naše črevá a tým slúži ako prevencia proti zápalovým ochoreniam.
- Obsahujú draslík, horčík, mangán a tiež vitamín B6 .
- Prezreté banány sú navyše zdrojom antioxidantov.
- Konzumácia banánov podporuje zdravie srdca a ciev, vyrovnáva krvný tlak, znižuje kyslosť žalúdka a zlepšuje trávenie .
- Navyše toto tropické ovocie pomáha proti kŕčom, príznakoch predmenštruačného syndrómu a odvádza toxíny z tela.
Banány sú …
…tropické ovocie , ktorého tu ešte pred revolúciou bolo nedostatok a kto nemal známeho zeleninára, často bola len veľmi malá šanca tento podpultový tovar kúpiť.
Dnes sú nimi obchody bohato zásobené celoročne. Nielen od rôznych dodávateľov, ale aj v rozdielnych stupňoch zrelosti.
- Banány sa pestujú na plantážach a trsy plodov môžu vážiť až 60 kg .
- Najväčšími pestovateľmi sú Ekvádor, Filipíny, Kostarika a Kolumbia .
Málokto vie, že banánovník je v skutočnosti bylina . Plod bežne neobsahuje semienka, rastlina sa rozmnožuje odnožami. Materská rastlina po čase zahynie, ale jej „telo“ ďalej slúži ako hnojivo pre nové rastliny z odnoží.
- Názov dostala rastlina podľa slova „banan“, ktorý v arabčine znamená prst.