fbpx

Ak banány budete skladovať TAKTO, viac vám nezhnednú! Poznáte tento trik?

Banány sú skvelým doplnkom jogurtov, cereálií a smoothies. Môžete ich dokonca použiť namiesto cukru pri pečení a varení. Zdroj: Freepik

Nakúpite zásobu nádherných žltých banánov a za dva dni už sa vám do nich nechce, pretože sú fľakaté? Alebo ich uložíte v dobrej viere do chladničky a rovnako skoro sčernejú? Kde je chyba? Poradíme vám, ako skladovať banány, aby vydržali vo forme čo najdlhšie. Informuje portál Express.

Všetko začína už v obchode. Poriadne si rozmyslite, kedy budete banány jesť, alebo ako ich budete ďalej upravovať a na čo ich potrebujete. Na skvelý bananový chlebíček totiž potrebujete také, ktoré už chce jesť len málokto.

  • Ak ich chcete na zajtrajšiu desiatu, určite zvoľte sýto žlté banány , bez škvŕn, otlakov aj bez zelenej stopky.
  • Pokiaľ by ste ale radi, aby ovocie vydržalo dlhšie, siahnite skôr pre  zelených, ktoré budú doma postupne dozrievať.
  • V prípade, že si z nich chcete upiecť múčnik, môžete kúpiť už mierne prezreté . Teda žlté s občasnými hnedými škvrnami (pozor nech nie sú nahnité).

Čo banánom nesvedčí?

Niektorí, keď prinesú domu banány, vložia ich do chladničky. To nie je práve šťastná voľba.

Pri  nízkej teplote ovocia stráca svoju chuť, vôňu a šedne. Neodporúča sa ani ponechanie v mikroténovom sáčku. Banány v nich vlhnú a môžu zahnívať či začať plesnivieť a tým sa znehodnotiť.

Ako banány skladovať podľa Kate Hall?

Odborníčka na potravinový odpad Kate Hall má šikovné riešenie, ako udržať banány jedlé celé mesiace pomocou mrazničky.

Jej trik však nie je tradičný. Zahŕňa oveľa šikovnejší spôsob skladovania banánov a v skutočnosti pridáva na chuti, a nie len konzervuje.

Kate sa podelila o svoje postrehy v relácii Channel 5 „Čerstvé vs mrazené: Čo je lepšie?“ a odhalila techniku, ktorú používa na skladovanie banánov celé mesiace.

Kate vysvetlila:

„Keď sa zastavíme a zamyslíme sa nad tým, ako ďaleko prešiel napríklad banán; Pôda, voda, energia, doprava, obaly, všetko, čo sa dostalo do toho kúska jedla, ktoré necháme odísť a ísť do koša, má obrovský vplyv na našu planétu.“

Odborník na potravinový odpad poznamenal, že aj keď môžete do mrazničky vložiť celý banán, „sčernie a pri rozmrazovaní vyzerá dosť nechutne“.

Kate preto navrhla nakrájať banán na okrúhle plátky, aby sa zmrazil a tým ho rozdelíme.

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie