Konzumácia do desiatich gramov alkoholu denne, teda jedno veľké pivo alebo pohár vína, bola v roku 2020 zodpovedná za 35 až 146 000 prípadov rakoviny na celom svete.
„Veľmi mierna konzumácia malých dávok alkoholu môže skutočne znížiť výskyt niektorých kardiovaskulárnych ochorení, ale nie iných. Navyše novšie štúdie hovoria, že ochranný účinok miernej konzumácie je skôr mediálny artefakt a alkohol je toxická látka, ktorá poškodzuje zdravie v akomkoľvek množstve,“ povedal pre iROZHLAS.cz Ladislav Csémy, vedúci Centra epidemiologického a klinického výskumu závislostí Národného ústavu duševného zdravia.
Stredná a východná Európa sa navyše umiestnila na čele nelichotivého rebríčka, hoci v niektorých európskych krajinách spotreba alkoholu mierne klesá.
„V západnej Európe celková spotreba alkoholu buď klesá, alebo sa stabilizovala na nižšej úrovni ako u nás, kde sa výrazne nezmenila. Okrem toho je v iných krajinách podiel tvrdého alkoholu na celkovej spotrebe nižší, čo môže byť zdraviu prospešnejšie. Účinky alkoholu sa však prejavujú bez ohľadu na druh nápoja,“ povedal Csémy.
Spotreba alkoholu prudko stúpa vo východnej Ázii – v Číne, Indii alebo vo Vietname – v dôsledku sociálno-ekonomických faktorov. Podľa výskumníkov po alkohole siahajú pravidelnejšie aj ženy, pretože v predtým chudobných krajinách zastávajú väčšiu časť platených pracovných miest.
Svetová zdravotnícka organizácia považuje alkohol za hlavný rizikový faktor nielen rakoviny, ale aj predčasných úmrtí vo všeobecnosti. V Európe je zodpovedný za každé štvrté úmrtie ľudí mladších ako 24 rokov – zvyčajne ide o dopravné nehody, fyzické útoky a havárie.
Priemerný dospelý Európan vypije ročne 9,8 litra čistého alkoholu. Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie pijú alkohol traja z piatich obyvateľov kontinentu, čo znamená, že viac ako 200 miliónov ľudí je ohrozených rakovinou spôsobenou konzumáciou alkoholu.
Neznamená, že sa to týka každého, ale už mierne pitie alkoholu predstavuje riziko a pravdepodobnosť vzniku ochorenia prudko stúpa pri viac ako dvoch drinkoch denne.
Podľa vedcov etanol spôsobuje nezvratné poškodenie DNA, bielkovín a lipidov v tele. Práve to môže viesť k vzniku rakoviny. Rakovina niekedy v živote postihne 27 percent Európanov.