fbpx

Vypínanie motora pri tankovaní: Je to hlúposť alebo nám hrozí nebezpečenstvo?

Ilustračné foto. Zdroj: TASR/Jaroslav Novák, Freepik

Tankovanie pohonných hmôt je bežnou súčasťou každého motoristu. Je pravdou, že pred začatím tankovania treba vypnúť motor? Hrozí nebezpečenstvo, ak tento krok vynecháš?

Po príchode na čerpaciu stanicu snáď väčšina vypne motor, a až potom sa vyberie k tankovacej pištoli. Pumpy mávajú varovanie, aby si pred začatím tankovania vypol motor. Čo ti hrozí, ak to nespravíš?

Najskôr je potrebné si pripomenúť, ako k horeniu môže dôjsť. Na založenie ohňa sú nutné tri elementy – palivo, oxidant a zdroj zapálenia. Oheň je procesom, ktorý si vyžaduje spoluprácu všetkých troch menovaných faktorov, a nejde o stabilný stav.

Andrej Kubiš, manažér siete čerpacích staníc Tanker, tento mýtus pre portál auto.pravda.sk čiastočne vyvracia. „Ja napríklad pri tankovaní motor nevypínam. Obzvlášť v prípade naftových agregátov, týmto krokom eliminujete ich opotrebenie. Dieslové autá sú totiž háklivejšie na častejšie štarty, aj keď je pravda, že pri dnešných technológiách môžeme takéto riziko považovať za zanedbateľné.“

Zápach na benzínke možno registrovať aj dnes, najmä na starších staniciach, kde je v činnosti staršia technológia. Benzínový odér je však cítiť v menšej miere ako v dobách minulých. Tento typický pach tvoria benzínové výpary, ktoré horia len pri koncentrácii medzi dvoma a ôsmimi percentami.

Pokiaľ je koncentrácia plynov nižšia ako dve percentá, vo vzduchu nie je dostatočné množstvo paliva, ktoré udrží plameň. Naopak, ak koncentrácia prekročí osem percent, značí to, že nie je dostatok kyslíka, aby sa benzínové výpary mohli vznietiť, čiže opäť nedôjde k vzplanutiu.

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie