fbpx

Stovky hasičov bojujú s rozsiahlym lesným požiarom na ostrove Kréta, úrady evakuovali dedinu

Viac ako 200 hasičov na južnom gréckom ostrove Kréta sa snaží dostať pod kontrolu rozsiahly lesný požiar, ktorý prinútil úrady evakuovať jednu dedinu a pripraviť ďalšie na evakuáciu. Foto: firefightingreece.gr, amna.gr

Viac ako 200 hasičov na južnom gréckom ostrove Kréta sa snaží dostať pod kontrolu rozsiahly lesný požiar, ktorý prinútil úrady evakuovať jednu dedinu a pripraviť ďalšie na evakuáciu.

Viac ako 200 hasičov na južnom gréckom ostrove Kréta sa v stredu neskoro večer snažilo zastaviť rozsiahly lesný požiar, ktorý prinútil úrady evakuovať jednu dedinu a pripraviť ďalšie na evakuáciu, píše portál ABCnews.

Hasičská služba uviedla, že s plameňmi v okrese Rethymno na západe Kréty bojuje 222 hasičov, vrátane 32 hasičov, ktorí prileteli z iných častí Grécka.

Bezprostredne sa neobjavili žiadne správy o škodách na domoch alebo zraneniach, ale malá dedina Aghia Paraskevi bola preventívne evakuovaná. Obyvatelia troch susedných dedín boli tiež upozornení, aby boli v prípade potreby pripravení opustiť svoje domovy. Oheň sa dostáva cez kroviny a olivové háje a vďaka silným vetrom sa rozširuje ďalej.

Toto leto vypuklo po celom Grécku viac ako 2000 lesných požiarov, ktoré podľa úradov predstavujú najvyššie riziko požiarov za posledné dve desaťročia. Je to preto, že mierna suchá zima, po ktorej nasleduje suchá a horúca jar, zanechali vegetáciu po celej krajine suchú, čo umožnilo rýchle šírenie plameňov.

Napriek tomu investícia do väčšieho množstva hasičských prostriedkov, vrátane lietadiel zhadzujúcich vodu a dronov včasného varovania, spolu s intenzívnym úsilím hasičov viedli k tomu, že väčšina požiarov bola uhasená v priebehu niekoľkých hodín.

Desiatky ľudí zatkli alebo pokutovali za náhodné založenie ohňa, pričom v malom počte prípadov boli vznesené obvinenia z podpaľačstva. Podobne ako iné stredomorské krajiny, aj Grécko každé leto sužujú ničivé požiare. Úrady tvrdia, že problém zhoršili sezónne vysoké teploty v dôsledku klimatických zmien.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie