fbpx

Boj proti inváznym druhom: Prelomové moderné vybavenie v slovenskom meste

Zdroj: Reprofoto/banskabystrica.sk

Mesto Banská Bystrica získalo finančnú podporu na nákup nového vybavenia pre Záhradnícke a rekreačné služby (ZAaRES). Vďaka dotácii z Environmentálneho fondu vo výške 190 000 eur a spoluúčasti mesta vo výške približne 31 200 eur, zakúpili svahový nosič a ďalšie zariadenia. Tento nový stroj výrazne zlepší kosenie v ťažko dostupných oblastiach a pomôže v boji proti inváznym rastlinám v lokalite Kosodrevina v Sásovej. Informuje o tom bystricak.sk.

Riaditeľ ZAaRES-u Ivan Šabo uviedol, že nový svahový nosič umožní efektívnejšie odstraňovanie inváznych rastlín a podporí návrat pôvodných druhov. Zakúpili tiež akumulátorový postrekovač a GPS systém na monitorovanie rastlín.

Primátor Ján Nosko ocenil, že nové vybavenie prispeje k zlepšeniu kvality zelených plôch a minimalizácii negatívnych vplyvov na životné prostredie. Viceprimátor Martin Majling zdôraznil, že mesto pokračuje v získavaní grantov a dotácií na rôzne projekty, vrátane plánovanej dažďovej záhrady v Uhlisku.

Invázne rastliny sú druhy, ktoré sa rýchlo šíria a vytláčajú pôvodné rastlinstvo, čo predstavuje hrozbu pre biodiverzitu. Podľa zákona č. 150/2019 Z. z. je zakázané držať, prepravovať, pestovať a obchodovať s týmito inváznymi druhmi. Vlastníci a správcovia pozemkov sú povinní zabrániť ich rozšíreniu a v prípade výskytu ich odstrániť. Medzi invázne druhy na Slovensku patrí Boľševník obrovský, Netýkavka žliazkatá, Glejovka americká a ďalšie dreviny ako Pajaseň žliazkatý a Javorovec jaseňolistý.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie