fbpx

V Košiciach sa premnožili potkany. Radnica zdá sa nederatizovala miesta, kde sa združujú

Premnožené potkany trápia Košičanov. Zdroj: FB/Mesto Košice, Freepik

Košice sa ocitli v boji proti premnoženým potkanom. Tie sa v posledných mesiacoch stali nočnou morou mnohých obyvateľov mesta. Regionálni hygienici situáciu preverujú. Problémom je zdá sa legislatíva. Informuje portál tvnoviny.sk.

Situáciu zhoršujú vysoké teploty a nezodpovedné správanie obyvateľov, ktorí vyhadzujú jedlo z okien alebo nechávajú otvorené nádoby s odpadom.

Podľa zákona majú reguláciu škodcov vykonávať mestá i mestské časti aspoň dvakrát ročne. Avšak na viac ako 1500 kontajneroviskách v Košiciach nebola jarná deratizácia vykonaná.

Dôvodom môže byť rozpočtové provizórium a krízový režim, v ktorom mesto fungovalo v prvých mesiacoch roka.

Zodpovedné subjekty, vrátane Regionálneho úradu verejného zdravotníctva, zvolali stretnutie, aby našli príčiny a riešenia tejto situácie. Preto si hygienici vyžiadali podklady, kde všade a čo všetko mesto deratizovalo. Informuje kosicednes.sk.

Problém vyzerá byť v zákone. Ten rozsah či miesta deratizácie nešpecifikuje. Rovnako ako ani nariadenie hygienikov.

Premnožené potkany predstavujú pre ľudí veľké riziko

Potkany sú zdrojom alergií, infekcií tráviaceho traktu či takzvanej leptospirózy.

„Je to horúčnaté ochorenie, ktoré postihuje obličky a pečeň a môže mať veľmi závažný a smrteľný priebeh,“ vysvetlil pre portál primár Kliniky Infektológie a cestovnej medicíny UNLP v Košiciach Martin Novotný.

Hygienici aktuálne uvažujú, že nariadenie budú konkretizovať.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie