fbpx

Češka z veľvyslanectva v Ríme varuje: Pozor na krádeže, na turistov číhajú gangy. A kam vôbec neísť?

V talianskom hlavnom meste, ktoré zažíva rastúci prílev návštevníkov, je vysoká kriminalita. Turisti sa stávajú obeťami vreckových zlodejov, ktorí sa tiež organizujú do gangov a číhajú na nič netušiacich návštevníkov pri pamiatkach a staniciach metra. Zdroj: Pexels

Pri ceste do Ríma by mali byť opatrní nielen slovenskí turisti. V talianskom hlavnom meste, ktoré zažíva rastúci prílev návštevníkov, je vysoká kriminalita. Turisti sa stávajú obeťami vreckových zlodejov, ktorí sa tiež organizujú do gangov a číhajú na nič netušiacich návštevníkov pri pamiatkach a staniciach metra. Bežné sú aj lúpeže áut alebo celých karavanov.  Rímska polícia navyše nie vždy dokáže pomôcť.

Na čo presne si dať pozor a ako postupovať, ak sa stanete obeťou trestného činu, opísala v rozhovore pre Blesk Zprávy česká konzulka v Ríme Adéla Verner Sýkorová. A aké tipy na pobyt v meste pridala?

Počet incidentov sa od minulého roka výrazne zvýšil. Prečo teraz? Čo sa zmenilo v Ríme?

Cestovanie a cestovný ruch s ním spojený sa definitívne vrátili na predcovidové čísla a s týmto faktom súvisí aj vyšší počet českých i slovenských občanov navštevujúcich Taliansko a konkrétne Rím. V Ríme ako takom sa zmenil len počet turistov, ktorý sa výrazne zvýšil.

Problémom sú vreckové gangy. Kde sa s nimi ľudia môžu stretnúť?

Vreckárske gangy pôsobia celoročne na obľúbených turistických miestach, pri pamiatkach ako Koloseum, Vatikán, Španielske schody a potom najmä v dopravných prostriedkoch. Vreckárske gangy v metre, konkrétne na staniciach metra Termini a v súčasnosti (kvôli zatvoreniu obľúbených turistických staníc Ottaviano a Piazza Spagna) aj Barberini.

Aká je ich lúpežná taktika?

Taktiky sú rôznorodé a každý rok sa menia, alebo sa pridávajú nové spôsoby okrádania turistov. Od populárneho davu, keď skupina vreckárov spôsobí, že turista stratí pozornosť, cez predstieranie, všetci zvyčajne začnú cúvať a opäť strácajú pozornosť, až po postriekanie „obete“ čímkoľvek, t.j. kečupom alebo inou látkou, čo opäť vedie k strate pozornosti.

Doteraz nebol zaznamenaný žiadny prípad použitia zbrane pri krádeži v dopravnom prostriedku, ale tento rok sa už sledovali prípady použitia paprikového spreja (pravdepodobne u odhalených páchateľov, ktorí potrebovali čo najrýchlejšie zmiznúť), čo spôsobuje veľký problém v uzavretom priestore vozidla.

Hrozí aj krádež auta?

Krádeže áut sa vyskytujú veľmi pravidelne v celom Taliansku, ale absolútnu prednosť má mesto Ostia neďaleko Ríma a rímske letisko Fiumicino, kde sú najbližšie pláže pre návštevníkov hlavného mesta. Autá sú nielen vykradnuté, ale aj ukradnuté ako celok a rýchlosť vykonania takejto operácie je veľmi krátka, rádovo niekoľko minút.

Vykradnuté autá sme si všimli aj pred obchodmi alebo hotelmi/hostelmi, teda na miestach, kde by sme očakávali určitú bezpečnosť.

Sú ohrozené aj karavany?

Minulý rok sme zaznamenali niekoľko prípadov lúpeže, dokonca úplnej krádeže karavanu a tento rok sa situácia opakuje.

Existujú nejaké podvody súvisiace s ubytovaním?

Podvody s ubytovaním sa týkajú najmä ubytovania typu Airbnb. Vyskytujú sa aj celoročne a boli zaznamenané najmä medzi študentmi, ktorí odchádzajú do Ríma na niekoľko mesiacov v rámci študentských výmen. Falošný poskytovateľ ubytovania vyberie zálohu a zmizne zo sociálnych sietí. Bohužiaľ, polícia má na tieto typy podvodov nedostatok a vo väčšine prípadov záujemca príde o svoj vklad.

A všimli ste si aj podvody súvisiace so vstupenkami na pamiatky? Predajcovia alebo falošné vstupenky.

Prípady predajcov a falošných vstupeniek sú zďaleka najmenej z celej oblasti vyššie opísaného problému. Existujú prípady, ale vďaka zlepšeniu online predaja vstupeniek sa situácia v tomto smere zlepšila.

Môže talianska polícia pomôcť v prípade problémov?

Samozrejme, talianska polícia pomáha, ale aj táto pomoc má pre cudzincov svoje úskalia. V hlavnom meste sú karabinierske stanice po celý deň plné občanov, ktorí boli okradnutí alebo inak zranení, preto je veľmi dôležité byť pripravený na veľmi dlhé čakacie doby. Karabinieri na menších staniciach nehovoria iným jazykom ako taliančinou a použitie prekladateľa vedie k ďalším meškaniam.

Konkrétne v prípade krádeže auta a krádeže auta sú slovenskí aj českí občania zvyknutí na to, že polícia prichádza na miesto činu osobne, ale v Taliansku to nefunguje a okradnutý občan musí prísť na stanicu osobne, všetko nahlásiť a znova čakať. Nájde sa len veľmi malé percento ukradnutých predmetov, a ak sa v minulosti našlo ukradnuté auto/karavan, zvyčajne boli v nehybnom stave.

Ak polícia nepomôže, čo môžu turisti urobiť?

Turisti sa musia obrátiť na konzulát Českej republiky, ktorý sa tiež pokúsi pomôcť, ale napríklad pri hľadaní ukradnutých vecí vrátane áut je situácia popísaná vyššie. Právomoci konzulátov sú jasne definované a napríklad zasahovanie do činnosti miestnej polície im nepatrí.

Sú v Ríme nejaké zóny, kde platia špeciálne pravidlá, ktoré musia turisti rešpektovať?

Väčšina turistov si nevšimne takzvané zóny ZTL, čo sú zóny historických centier, kde je vstup povolený len na základe výnimiek, a to sú najčastejšie a najľahšie pokutovateľné priestupky. Zóny ZTL sa teraz nachádzajú aj v tých najmenších talianskych mestách.

V Ríme je niekoľko štvrtí, kde sa neodporúča zostať ani chodiť (Tor Bella Monaca, Basilio, Centocelle, Trullo. Corviale a Esquilino).

Máte nejakú všeobecnú radu pre turistov predtým, ako pôjdu do Ríma alebo inde v Taliansku?

Odporúčame:

  • Kópie dokumentov majte vždy v mobilnom telefóne alebo na papieri, ak je to možné, nenoste originály so sebou.
  • Nenoste so sebou väčšie sumy peňazí, pretože aj kávu sa dá všade zaplatiť kartou.
  • Parkovanie výlučne na strážených parkoviskách.
  • Keď na krátky čas nechám auto, v ktorom mám svoje osobné veci, vždy nechajte niekoho z posádky vo vnútri.
  • Ak cestujem sám, nikdy neopúšťam auto, v ktorom mám svoje osobné veci.
  • V prípade núdze existuje takzvaný núdzový plán. Tiesňovú linku (nielen na veľvyslanectve v Ríme, ale na každom českom veľvyslanectve), na ktorú sa môžu Česi obrátiť.
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie