fbpx

Štúdium môže zdražieť: Ministerstvo školstva navrhuje zvýšenie poplatkov

Minister školstva, výskumu, vývoja a mládeže SR Tomáš Drucker, ilustračná foto. Zdroj: TASR/Pavel Neubauer, Unsplash/Element5 Digital

Ministerstvo školstva nedávno navrhlo zvýšenie školného, ktoré by sa mohlo prejaviť už v nasledujúcom akademickom roku. Týka sa to hlavne poplatkov za externé štúdium, ktoré by mali pokrývať skutočné náklady na vzdelávanie. Podľa ministerstva sú súčasné poplatky nedostatočné a je potrebná reforma, informoval denník Pravda.

Navrhované zvýšenie školného bude variabilné podľa typu a náročnosti štúdia. Externí študenti by mohli čeliť zvýšeniu poplatkov od 5 eur až po 25 eur za kredit. V porovnaní s verejnými vysokými školami v susedných krajinách, kde sú poplatky často vyššie, ministerstvo argumentuje, že zvýšenie je oprávnené.

Zvýšenie poplatkov však vyvolalo nesúhlas medzi študentmi a ich rodinami, ktorí sa obávajú, že to bude predstavovať finančnú záťaž a môže odradiť potenciálnych študentov. Kritici návrhu tvrdia, že vláda by mala hľadať iné spôsoby financovania vysokého školstva, aby nezaťažovala študentov a ich rodiny.

Ministerstvo školstva tvrdí, že zvýšené poplatky umožnia zlepšiť kvalitu vzdelávania a infraštruktúru na vysokých školách. Získané financie by mali byť investované do modernizácie výučby, zlepšenia vybavenia univerzít a podpory vedeckého výskumu. Cieľom je, aby slovenské vysoké školy mohli konkurovať zahraničným inštitúciám a poskytovali študentom kvalitné vzdelanie.

Aby sa zmiernili negatívne dopady zvýšenia školného na sociálne slabších študentov, ministerstvo plánuje zaviesť rôzne štipendijné programy a finančnú podporu. Diskutuje sa aj o možných výnimkách pre študijné odbory, ktoré sú kľúčové pre rozvoj krajiny, ako sú technické a prírodovedné odbory.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie