fbpx

Šokujúce priznanie: Američanka s ruským občianstvom čelí súdu za vlastizradu

Ilustračné foto. Zdroj: Unsplash/Alexander Nrjwolf, Sergey Beschastnykh

Balerína Xenia Karelinová, ktorá má dvojité občianstvo – ruské a americké, sa na súde v Moskve priznala k vlastizrade. Podľa ruských médií o tom v utorok informovala agentúra Reuters. Tridsaťdvaročnú ženu, ktorá bola zadržaná začiatkom tohto roka v Jekaterinburgu počas návštevy príbuzných, začali súdiť v júni. Informuje o tom agentúra TASR.

Ruská Federálna bezpečnostná služba (FSB) tvrdila, že Karelinová spáchala vlastizradu tým, že krátko po začiatku vojny na Ukrajine poskytla finančnú pomoc cudziemu štátu, čím ohrozila bezpečnosť Ruska. Okrem toho sa zúčastňovala na protestoch proti vojne.

V roku 2022 darovala 51,80 (približne 50 eur) dolárov organizácii Razom, ktorá pomáha Ukrajine. FSB tvrdí, že peniaze skončili u ukrajinskej armády. Verdikt v jej prípade by mal padnúť vo štvrtok a hrozí jej trest až 12 rokov väzenia.

Charitatívna organizácia Razom vyjadrila zdesenie nad jej zadržaním a na svojich stránkach uviedla, že podporuje humanitárne projekty, vrátane dodávok súprav prvej pomoci a ďalších potrieb pre ukrajinských zdravotníkov.

Organizácia tiež poskytuje pomoc deťom a zraniteľným komunitám na Ukrajine, ktoré sú postihnuté vojnou. Karelinová nebola súčasťou minulotýždňovej výmeny väzňov medzi západnými krajinami a Ruskom.

 

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie