fbpx

Ministerstvo kultúry odvolalo Alexandru Kusú z funkcie riaditeľky SNG, rezort vytkol jej činnosť (aktualizované)

Ministerka kultúry SR Martina Šimkovičová (vľavo) a generálna riaditeľka Slovenskej národnej galérie (SNG) Alexandra Kusá (vpravo). Zdroj: TASR/ Pavel Neubauer, Dano Veselský

Po odvolaní šéfa SND Mateja Drličku dnes rezort kultúry odvolal z postu generálnej riaditeľky SNG Alexandru Kusú.

Vo vedení Slovenskej národnej galérie (SNG) skončila Alexandra Kusá. Z postu generálnej riaditeľky ju odvolali k strede. Vedením galérie je poverený Anton Bittner. Pre TASR to potvrdili z galérie aj ministerstva kultúry, ktoré personálnu zmenu odôvodňuje neefektívnosťou v doterajšom riadení.

Ministerka kultúry Martina Šimkovičová v utorok odvolala riaditeľa Slovenského národného divadla Mateja Drličku. Ráno mala za ním dôjsť pracovníčka rezortu v sprievode nejakých chlapov, aby mu odovzdala odvolací dekrét.

„Otvoril som dvere ešte v župane a stála tam nejaká úradníčka z ministerstva s dvomi chlapmi, ktorí vyzerali ako bodyguardi,“ priblížil Drlička pre týždenník Plus 7 dní. Pripomína mu to praktiky známe z 90. rokov.

Kusá pracuje v SNG od roku 2000. Na čele galérie bola od roku 2010. Z minis­terstva jej doručili odvolací dekrét, ktorý prevzala, píše portál pravda.sk.

Šimkovičová si ju predvolala v apríli tohto roka, dôvodom bol spôsob, akým umelci reprezentovali Slovensko na výstave Bienále v Benátkach. Išlo podľa nej o protislovenskú aktivitu a od Kusej žiadala vysvetlenie celkových nákladov vo výške 200-tisíc eur. Podľa Kusej bol rozpočet primeraný.

Odbor komunikácie Ministerstva kultúry tvrdí, že dôvodom odvolania Kusej bolo jej neefektívne riadenie. Rezort namieta postup Kusej pri rekonštrukcii galérie a upozorňuje aj na možný konflikt záujmov. Vyčíta jej tiež hospodárenie s verejnými financiami či nedostatočné využitie priestorov SNG.

Otvorenie prezentácie sprevádzal protest proti postupom ministerstva kultúry, na ktorom držali návštevníci transparenty s nápismi Ministerstvo kultúry nás nereprezentuje.

Dôvody k odvolaniu

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie