fbpx

Výskumníci odhalili zraniteľnosť TÝCHTO káblov. Hackeri ťa môžu tajne špehovať

Ilustračné foto. Zdroj: Freepik, techhouse.sk

HDMI kábel, bežne využívaný v domácnostiach na počítačoch alebo pri prepojení set-top boxu s televíziou, sa javí ako nie celkom bezpečný. Hackeri prostredníctvom zachyteného signálu dokážu jednoducho získať tvoje prihlasovacie údaje či iné citlivé informácie.

Výskumníci z Uruguaja objavili novú závažnú zraniteľnosť, ktorá otvára dvere hackerom, abyy jednoducho mohli sledovať tvoju obrazovku. A nepotrebujú k tomu veľa. Úplne postačuje algoritmus umelej inteligencie a elektromagnetická radiácia z HDMI kábla, píšu zive.aktuality.sk. Takto dokážu evidovať akúkoľvek informáciu prenášanú káblom.

Celý proces zachytávania radiácie z kábla je celkom jednoduchý. Po jej zachytení stačí využiť umelú inteligenciu na dekódovanie prenášanej informácie a odrazu je možné vidieť všetko z obrazovky obete.

Výskumníci tvrdia, že je možné vytrénovať AI model na to, aby dokázal zachytávať jemné fluktuácie v elektromagnetickej energii, ktorú produkuje HDMI kábel. Aj keď je prenos informácie zväčša šifrovaný, káble stále produkujú dostatok elektromagnetickej energie na to, aby ju bolo možné externe zachytiť.

AI musí byť napojená na softvér, ktorý rozpoznáva text, pričom presnosť sa pohybuje na úrovni až 70 %. Útočníci tak pomerne jednoducho dokážu tajne sledovať správanie používateľa a odčítať napríklad prihlasovacie údaje či iné informácie. Netreba k tomu byť ani v tesnej blízkosti cieľového zariadenia, postačí širšie okolie.

Štúdia hovorí o dvoch možných scenároch napadnutia obete. V prvom prípade sa útočník nachádza v susediacej miestnosti za stenou a využíva anténu na zachytenie signálu. V druhom prípade môže záškodník nainštalovať malú anténu priamo do miestnosti s HDMI káblom. Tú si však všimneš veľmi ťažko, ak ju páchateľ správne zamaskuje. Postupov je niekoľko, no tieto dva boli výskumníkmi zvýraznené.

Znepokojivá je skutočnosť, že hackeri vedia túto zraniteľnosť aktívne zneužívať. Ide primárne o kyberkriminálne skupiny napojené na štáty a industriálnych špiónov.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie