fbpx

Zázrak menom pemza: Prekvapí ťa jej všestranné využitie nielen pri starostlivosti o chodidlá

Ilustračné foto. Zdroj: ferwer.sk, Freepik, Unsplash

Máš doma pemzu a používaš ju iba na starostlivosť o chodidlá? To je škoda, keďže ani netušíš, aké má všestranné využitie. Dokáže toho totiž oveľa viac.

Pemza je vyvretá hornina (najčastejšie sopečné sklo) vysoko poréznej štruktúry. Má svetlú farbu (bielu, sivú alebo žltkastú) a jej povrch je drsný. Najčastejšie sa pemza používa na popraskané päty. Tie obrusujeme pemzou, aby došlo k odstráneniu stvrdnutej kože.

Ale to nie je zďaleka všetko, čo pemza dokáže! Budeš prekvapený, kde všade táto bežná vec ešte nájde uplatnenie, píše Blesk. Vedel si, že ju môžeš použiť napríklad na odstránenie žmolkov na svetri alebo na upratovanie psích chlpov?

Vyčistí rúru

Potrebuješ vyčistiť rúru a máš po ruke napríklad len obyčajnú hubku? Alebo sa chceš vyhnúť agresívnym čističom? Riešením je pomocník menom pemza. V skutočnosti totiž odstraňuje nečistoty v kuchyni lepšie ako väčšina hubiek a drôteniek. Len dôležité upozornenie, aby si povrch rúry nepoškriabal, preto pred čistením pemzu dobre namoč. Potom ju môžeš použiť na odstránenie spálenín, zvyškov jedla i mastnoty.

Zatočí sa žmolkami (hrčkami)

Máš obľúbený sveter, ktorý ale špatia škaredé hrčky? Keď nemáš práve po ruke elektrický odstraňovač žmolkov, nemusíš zúfať. Vytiahni z kúpeľne pemzu a jemne a krúživými pohybmi prechádzajte po tkanine. Hrčky zmiznú raz-dva.

Poradí si s chlpmi

Pemza môže byť skvelým pomocníkom aj pri čistení povrchov od chlpov po domácich maznáčikoch. Ako na to? Skús na koberec alebo poťah pohovky použiť veľmi jemnú pemzu, tou budeš po povrchu prechádzať. Pred použitím pemzu ale nezabudni navlhčiť a zotieraj srsť z povrchu jedným smerom. Tak všetky chlpy zmotáš do jednej guličky, ktorú potom jednoducho vyhodíš.

Pomôže pri pestovaní

Rád pestuješ kaktusy alebo sukulenty a chceš, aby sa im dobre darilo? Potom pri ďalšom presádzaní vezmi pemzu, rozdrv ju na malé kúsky a tie primiešaj do zeminy. Pemza zmiešaná so záhradnou krajinou dodáva pôdnemu substrátu potrebnú vzdušnosť. Pôda sa krásne odľahčí, čo majú tieto rastliny rady, a naviac získa ďalšie živiny.

Vytvor si z nej vonný difuzér

Znie to možno neuveriteľne, ale pemza sa môže premeniť aj na bytový parfum, ktorý ti prevonia domácnosť. Vďaka pórovitému povrchu s množstvom malých vzduchových otvorov skvele nasaje éterický olej. Pomaly ho potom uvoľňuje späť do priestoru.

Nakvapkaj teda na ňu trochu svojho obľúbeného aromatického olejčeka (približne 30 kvapiek) a premeníš ju na lacný a spoľahlivý difuzér. Ten môže navyše aj v interiéri vyzerať pekne. Stačí, keď pemzu zakomponuješ do dekorácie s kameňmi či mušľami. Pokiaľ ju zavesíš do malého sieťového vrecka do skrine, prevonia oblečenie aj priestor šatne.

Nakoniec ešte jeden šikovný tip, ktorý by ti mohol ozvláštniť šatník. Páči sa ti obnosený vzhľad džínsov a nechce sa ti za ďalšie nohavice míňať? Obetuj jedny, ktoré máš doma! Vďaka pemze totiž stenčíš látku a dodáš jej ošúchaný vzhľad. Proste nohavice pemzou prechádzaj tak dlho, až budú vyzerať tak, ako si praješ podľa svojich predstáv.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie