fbpx

Zákaz mobilov pre vojakov v bojoch vyvolal v Rusku veľkú kritiku. Za použitie hrozí aj väzenie

Ruskí vojaci podľa všetkého počas vojenských operácií výdatne používajú svoje osobné telefóny, odosielané dáta z nich však robia jednoduchší cieľ pre ukrajinskú armádu. Zdroj: Reprofoto/CBC

Ruskí vojaci podľa všetkého počas vojenských operácií výdatne používajú svoje osobné telefóny, odosielané dáta z nich však robia jednoduchší cieľ pre ukrajinskú armádu. Ruská Štátna duma preto na konci júla schválila zákon, ktorý veliteľom umožňuje vojakov za používanie osobných elektronických zariadení na fronte trestať aj bez vojenského súdu. Opatrenie však v Rusku vyvolalo silnú vlnu kritiky, ktorá sa objavila aj v oficiálnych ruských médiách.

„Návrh zákona je zameraný na zaistenie bezpečnosti vojenského personálu a jednotiek,“ povedal predseda obranného výboru Štátnej dumy Andrej Kartapolov agentúre Interfax.

Zákon klasifikuje držanie zariadení, ktoré umožňujú vojakom ukladať alebo odosielať videá, fotografie alebo geolokačné údaje na internete, ako hrubý prehrešok, za ktorý je možné bez vojenského súdu nariadiť až 15 dní väzenia.

Zakazuje tiež odovzdávanie akýchkoľvek informácií, ktoré by mohli byť použité na identifikáciu akýchkoľvek ruských vojakov a ich pobytu.

Opatrenie by teoreticky malo platnosť vstúpiť až šesťdesiat dní po zverejnení zákona, ale niektorí velitelia na fronte sa už podľa ruských telegramových kanálov išli opatrenia tvrdo vymáhať.

„Jedno zo zverejnených videí ukazuje telefóny pribité k stromu. Na ďalšom sú elektronické zariadenia, údajne patriace ruským vojakom, pribité k drevenej doske,“ komentoval ruský telegramový kanál Astra kolujúce zábery s tým, že ich pôvod je však ťažko overiteľný.

Schválenie zákona prišlo krátko po správach, že ruská armáda na fronte zápasí s rekordnými stratami – britské ministerstvo obrany nedávno odhadlo, že Rusko v júli a auguste každý deň stratí 1000 vojakov, podotkol v tejto súvislosti web Politico.

„Ruskí vojenskí blogeri tvrdia, že príslušníci ruských ozbrojených síl sa výrazne spoliehajú na svoje osobné zariadenia pri vyhľadávaní súradníc cieľa, pri komunikácii s ruskými delostrelcami a operátormi dronov, pri navigácii v predných líniách a pri koordinácii medzi jednotkami,“ napísali koncom júla analytici z amerického Inštitútu pre štúdium vojny (ISW).

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2 3
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie