fbpx

Umelci žiadajú odchod ministerky kultúry Šimkovičovej, vadí im odvolanie riaditeľa Slovenského národného divadla

Matej Drlička (vľavo) a Martina Šimkovičová (vpravo). Zdroj: FB/Martina Šimkovičová, SND

Osobnosti kultúrnej scény zverejnili v utorok výzvu na okamžité odvolanie ministerky kultúry Martiny Šimkovičovej. Reagovali tak na odvolanie riaditeľa Slovenského národného divadla (SND) Mateja Drličku. Informuje portál novinky.cz.

Výzvu spojenú s petíciou je možné podpísať online. Aktuálne má cez 9 tisíc podpisov. Signatári, medzi ktorých patrí napríklad herečka Zuzana Fialová, spisovateľ Michal Hvorecký, herec Richard Stanke a karikaturista Martin Shooty Šútovec, tvrdia, že ministerka Šimkovičová nikdy nechápala a dodnes nepochopila, že úlohou ministerstva nie je ničenie rezortu a šikanovania ľudí z kultúrnej a umeleckej.

„Za takmer rok vo funkcii nedokázala ponúknuť nič iné ako deštrukciu zvereného rezortu,“ uviedli signatári vo svojej výzve.

Slovník ministerky podľa nich nápadne pripomína neonacistov.

„Svoju nekompetentnosť a absolútny nedostatok rešpektu v umeleckej obci sa od začiatku svojho pôsobenia snaží zakryť iba šikanovaním, dehonestáciou a prenasledovaním pracovníkov v oblasti kultúry. Vedie otvorenú vojnu nielen proti svojim kritikom, ale aj proti odborníkom, ktorí robia svoju prácu, ako najlepšie vedia,“ dodali.

Podobnú výzvu podpísalo začiatkom roku 188 tisíc občanov. Šimkovičová nakoniec zotrvala vo funkcii aj po pokuse opozície o jej odvolaní v parlamente.

Riaditeľ vraj vnášal politiku

Šimkovičová odôvodnila odvolanie Drličku tým, že nemá voči nemu dôveru, pretože do SND opakovane vnášal politiku.

„Drlička si pomýlil funkciu generálneho riaditeľa s politickým aktivizmom a opakovane vnášal do činnosti SND politiku,“ uviedla ministerka.

Vyčíta mu nedávne odvolanie riaditeľky baletu SND Niny Polákovej. Šimkovičovej vadí, že špičkoví slovenskí operní umelci nespievajú v SND, namiesto toho sú angažovaní zahraniční umelci.

Drličkovi vyčíta prípad, keď počas detského predstavenia spadol na pódium krištáľový luster.

„Táto udalosť nielenže ohrozila bezpečnosť a ochranu zdravia pri práci, ale vážne poškodila imidž SND,“ dodala ministerka.

Odvolanie prevzal v župane

Odvolanie doručila Drličkovi priamo do bytu skoro ráno pracovníčka ministerstva kultúry v sprievode dvoch členov ochranky. Riaditeľ SND bol nútený tento dokument podľa vlastných slov prevziať v župane.

„Ministerstvo kultúry potrebovalo ovládnuť ďalšiu inštitúciu. Pretože SND bolo slobodné, slobodne hovorilo aj slobodne kritizovalo politické dianie, a to je pre súčasné vedenie ministerstva neakceptovateľné. Oni neznesú kritiku, neznesú slobodu,“ reagoval Drlička.

Pôsobenie Šimkovičovej na čele rezortu odvolaný riaditeľ označil za nebezpečenstvo pre celé Slovensko.

„Aj spôsob, akým som bol odvolaný, to už začína naozaj zaváňať obdobím, keď do bytov chodili komunistickí estebáci. Verím, že sa nájdu politici, aj koaliční, ktorí povedia, že už to stačí. Šimkovičovú jednoducho treba zastaviť,“ povedal Drlička v rozhovore pre Denník N.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie