Odborníci na zdravie varujú, že jeden „zdravý“ olej môže spôsobovať viac škody ako úžitku, informuje mirror.co.uk. Tento stav bol dlhodobo spájaný so srdcovými a obehovými ochoreniami, no nedávny výskum naznačil, že môže tiež zvýšiť riziko demencie o 30 percent.
Aktualizovaná štúdia Lancet Commission o prevencii demencie identifikovala vysoký LDL cholesterol ako nový rizikový faktor pre vznik tohto neurodegeneratívneho ochorenia. Štúdia tiež naznačuje, že zníženie tohto „zlého“ cholesterolu môže pomôcť oddialiť alebo predísť nástupu demencie, pretože takmer 50 percent prípadov po celom svete sa dá odvrátiť. Zvýšenie fyzickej aktivity a zdravšie stravovacie návyky môžu pomôcť znížiť hladinu cholesterolu, no môže byť ťažké vedieť, na ktoré potraviny, ktoré môžu byť tichými zabijakmi, si treba dávať pozor.
Výživový odborník James Vickers zo spoločnosti Vitality označil kokosový olej za „najhoršiu“ potravinu zvyšujúcu cholesterol, napriek jeho predchádzajúcej povesti „zdravého“ oleja. Existujúci výskum vyzdvihoval tento olej ako dobrý zdroj antioxidantov, ktoré poskytujú protizápalové, antidiabetické a mozog ochraňujúce účinky, píše Healthline.
Avšak obsahuje viac ako 80 percent nasýtených tukov, ktoré sú známe tým, že zvyšujú hladinu cholesterolu. LDL cholesterol sa „lepí“ na steny krvných ciev, čo spôsobuje upchatia a zvyšuje riziko mŕtvice a srdcového infarktu.
Toto varovanie podporila aj štúdia z roku 2020, na ktorú odkazuje Healthline, ktorá zistila, že kokosový olej môže „výrazne“ zvýšiť hladiny LDL. James dodal: „Pokiaľ ide o kokosový olej, odporúča sa pristupovať k nemu podobne ako k maslu – používať ho len v malých množstvách a namiesto toho v každodennom živote používať alternatívne nenasýtené oleje.“
Je dôležité obmedziť príjem nasýtených tukov na súčasné odporúčania, čo predstavuje menej ako 10 percent z celkového denného príjmu kalórií, dodal zdravotnícky portál. Výživový poradca tiež odporučil ľuďom s vysokým cholesterolom, aby sa vyhýbali slanine, pretože má vysoký obsah nasýtených tukov.
James odporučil: „Ak nemáš žiadne zdravotné problémy, mal by si jesť slaninu iba príležitostne, v malých množstvách a grilovanú, nie vyprážanú, ale ak máš vysoký cholesterol, vysoký krvný tlak alebo si ohrození kardiovaskulárnym ochorením, mal by si zvážiť jej úplné vynechanie.“
Vo väčšine prípadov môžu vyprážané jedlá, spracované mäso a iné spracované potraviny obsahovať vysoké množstvo nasýtených tukov. Výberom zdravších alternatív môžeš však znížiť hladinu cholesterolu. Medzi tieto alternatívy patria:
- Potraviny s vysokým obsahom vlákniny
- Ovocie a zelenina
- Nízkotučné mliečne výrobky
- Mastné ryby
- Chudé bielkoviny