fbpx

Divadlo na Slovensku opustili dvaja umelci: Zomrela hviezda baletu aj dlhoročný člen zboru opery

Na snímke Marilena Halászová a Dušan Pásztor. Zdroj: FACEBOOK/Súkromné konzervatórium, Zádielska 12, Košice, Laci Havasi

Na svoj posledný odpočinok odišla vo veku nedožitých 89 rokov Marilena Halászová. Bola osobnosťou nielen slovenského, ale aj českého baletu. Vo veku 64 rokov odišiel aj Dušan Pásztor, ktorý bol členom zboru opery Národného divadla Košice.

Halászová bola výnimočná choreografka, tanečná pedagogička a jedna z najväčších osobností baletu nielen na Slovensku, ale aj v Českej republike. „Odišla dáma slovenského baletu,“ oznámilo Slovenské národné divadlo.

Hoci sa presadila najmä u nás, nie je rodáčkou zo Slovenska. „Rodáčka z Rumunska sa nezmazateľne zapísala do histórie košického divadla a predovšetkým baletu,“ uviedlo Národné divadlo Košice.

„Patrila k formujúcim osobnostiam tanečného umenia na Slovensku v druhej polovici 20. storočia,“ píše so smútkom Divadelný ústav.

Bola študentkou na prestížnej škole

Začiatky jej tanečných skúseností siahajú do rodného Rumunska. Choreografiu a pedagogiku vyštudovala práve tam na prestížnej umeleckej škole GITIS v Bukurešti. Po škole jej kroky smerovali rovno na Slovensko v roku 1961. Spočiatku pracovala ako choreografka a tanečná pedagogička v bratislavskom SND.

Presadila sa aj v zahraničí

V 80. rokoch smerovala do exotického Bagdadu, kde učila na Music and Ballet School. Následne prešla do Prahy. Pôsobila v Pražskom komornom balete Pavla Šmoka.

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie