fbpx

Stačí telefonát a môžeš prísť o peniaze. Ako nepodľahnúť podvodníkom pri vishingu?

Ilustračné foto. Zdroj: Freepik

Pribúda podvodov, pri ktorých sa útočníci snažia získať naše citlivé údaje. Ide najmä o prístup k peniazom na bankovom účte. V súčasnosti sa vishingové podvody radia k bežným praktikám. Máme tu zrejme dosť populárny typ podvodu, na ktorý si treba dať pozor.

Pri vishing podvode ti podvodník zavolá alebo zanechá hlasovú správu, dúfajúc, že od teba vyláka osobné informácie, ktoré následne využije na to, aby ťa obral o peniaze a iné cennosti.

Vishingový útok je typ phishingového podvodu uskutočneného cez telefonát alebo hlasové správy, píše portál Openiazoch. Patrí do kategórie kybernetických zločinov, keďže ide o techniku, ktorú využívajú podvodníci na získanie prístupu k osobným informáciám a k ich peniazom.

Môžu sa snažiť získať prístup k bankovému účtu osoby, ukradnúť čísla kreditných kariet alebo ich oklamať až do tej miery, že samotný poškodený dobrovoľne pošle podvodníkom peniaze.

Ako podvody prebieha?

Vishing sa stal populárny a najmä efektívny z dôvodu, že využíva niečo, čo možno označiť ako sociálne inžinierstvo – čiže techniku, ktorá sa opiera o prirodzené ľudské inštinkty, ako je dôvera, strach, chamtivosť alebo túžba pomáhať iným.

Kyberzločinec sa pokúsi vyvolať v obetiach tieto pocity, čím vytvorí paniku, ktorá zvyčajne zatemňuje zdravý úsudok obete. Keď je obeť požiadaná o peniaze či informácie, ktoré útočníkovi otvoria cestu k osobným číslam a identifikátorom, obeť mu naplno vyhovie. Väčšinou podvodníci využívajú strašenie, že sú tvoje peniaze ohrozené alebo ťa budú prosiť o pomoc niekomu v núdzi. V tomto momente vishing spúšťa túžbu konať rýchlo, nelogicky, a to vedie ku skratovému rozhodovaniu.

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2 3
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie