fbpx

ROZHOVOR: Individuálne stravovanie nie je diéta, je to životný štýl. Sladké do stravy patrí, ale toto musíme dodržiavať, vysvetľuje expertka Zuzka

Zuzana Valachová sa venuje cvičeniu a tvorbe individuálnych jedálničkov na mieru pre každého klienta. Zdroj: Archív ZV
V článku na istream.sk sa dočítate:
  • O čom hovorí pravidlo udržateľnosti 80:20?
  • Ktoré sladké jedlá môžeme zaradiť do každodennej stravy?
  • Ako pripraviť domácu zmrzlinu iba s jedinou ingredienciou?
  • Ktoré údaje si všímať pri nákupe sladkostí?
  • Ako vplývajú problémy so spánkom na konzumáciu sladkého?

Zuzana Valachová je špecialistkou na fitness výživu, profesionálnou trénerkou a svojim klientom pomáha prinavrátiť stratené sebavedomie formou individuálne riešeného stravovania s dlhodobou perspektívou. V jedálničkoch nechýbajú ani sladké jedlá, pri ktorých je kľúčové načasovanie a množstvo.

Pre istream.sk nám prezradila:

  • čo dokáže skrotiť chuť na sladké,
  • ako cvičenie vplýva na sladké chute,
  • poradila, ktorým sladkostiam sa jednoznačne vyhýbať,
  • spomenula, ktoré sladidlo u nej doma vyhráva.

Čím vás oslovila téma chudnutia v spojení s individuálnym stravovaním?

Keďže aj moje stravovanie je špecifické, vždy som túto skupinu ľudí plne chápala a snažila sa im vyhovieť. Zvyčajne sa zaoberám chudnutím, kde máme za cieľ schudnúť 10-20 kilogramov a vtedy je potrebné riešiť stravovanie individuálne, pretože inak sa môžu schudnuté kilogramy veľmi ľahko vrátiť. Často ľudia trpia aj nejakým zdravotným problémom či potravinovou intoleranciou, vtedy sa už individuálne stravovanie stáva nutnosťou. Individuálnym stravovaním dosahujeme aj komfortnejšiu cestu chudnutia, učíme sa stravovaniu, z ktorého sa stáva nielen diéta, ale aj životný štýl. Stáva sa mi, že sa mi po rokoch ozývajú moji bývalí klienti a povedia mi, že sa doteraz stravujú podobne, váhu si plus mínus držia a vtedy viem, že moja práca mala zmysel.

Prečo by sladké nemalo chýbať v každodennom jedálničku?

Ak by sme vyradili sladké zo stravy úplne, mohlo by sa stať, že keď raz príde na nás slabá chvíľka, siahneme po niečom sladkom a zrazu to nevieme prestať jesť. Stáva sa to najčastejšie ženám, ale ani u mužov to nie je výnimka. Ľudia blúdia v začarovanom kruhu a je veľmi ťažké sa z tohto dostať. U niekoho to trvá týždne, u niekoho mesiace, u niekoho dokonca roky. Mnoho klientov, ktorí za mnou chodia, sa z podobných stavov nedokážu sami dostať. Takto sa často končia striktné či extrémne výživové smery, preto radšej majme v strave to sladké. Nahraďme priemyselne spracované sladkosti ovocím, raňajkovou kašou, ktoré nás zasýtia, či doma upečenou zdravšou verziou koláča, v letných mesiacoch aj domácou zmrzlinou.

A v ktorej časti dňa sladké konzumovať?

Sladké jedlá je vhodné zaraďovať počas dňa. Kto má však problémy so spánkom, môže zaradiť sladké jedlo práve na sklonku dňa a počas dňa sa zamerať na slané jedlá.

Čo nám môže spôsobiť jeho úplné vylúčenie?

Odmala sme zvyknutí na sladké chute, už materské mlieko malo sladkú chuť. Sladkú chuť si spájame s detstvom, bezpečím, bezstarostnosťou, rodinou, odmenou či dodaním energie. Nevidím nič zlé na tom, raz za čas si dať niečo sladké, avšak s mierou. Niektorí ľudia sú na sladké jedlá takí zvyknutí, že ich vylúčenie znášajú veľmi ťažko. Môže byť sprevádzané bolesťami hlavy, pocitom nepohody, nervozity, únavy, dokonca v niektorých prípadoch aj úzkosťami či depresiami.


Ako sa vám osobne darí zmierniť chuť na sladké?

Chuť na bežné sladkosti mám veľmi málo, dá sa povedať, že vôbec. Mám na to dve tajomstvá. Prvým je vyvážená a pravidelná strava. Ak jem pravidelne, nevynechávam jedlá a moja strava je vyvážená, chuť na sladké mám minimálne. Akonáhle by som si dala na obed nevyvážené jedlo, ako je napríklad len zelenina alebo šalát s mäsom, už by ma celé poobede naháňala myšlienka na sladké. Druhé tajomstvo je, že zo svojho jedálnička sladké jedlá nevylučujem a aspoň jedno jedlo dňa má sladkú chuť. Buď je to ovocie, raňajková kaša, jogurt s ovocím, tvaroh, sladký cottage cheese, proteín alebo mrazom sušené ovocie.

A prečo ju zvyšuje aj prílišné cvičenie?

Príliš veľa cvičenia navyšuje energetický výdaj. Ak je energetický výdaj veľmi vysoký, ale príjem nie je adekvátne pokrytý, telo si pýta doplniť stratenú energiu. A z čoho si ju vypýta? Z energeticky bohatých zdrojov, a teda v prvom rade zo sladkého, ktorým sa dopĺňa energia najrýchlejšie. To znamená, že ak budeme veľa trénovať, ale budeme málo jesť, je viac ako pravdepodobné, že nás bude naháňať myšlienka na sladké.

Akým smerom sa v supermarkete vydať pri hľadaní sladkostí, ktoré nám nenarušia chudnutie?

Takýmto sladkostiam sa odporúčam vyhýbať v období chudnutia. Ľudia im ťažšie odolávajú v porovnaní s ovocím alebo domácou sladkosťou. Do istej miery si však môžeme dať aj sladkosti zo supermarketu. Dôležité je, aby to nebolo príliš často alebo vo veľkom množstve. Ak máme chuť na sladké, tak dobrý trik je siahnuť po sladkosti s čo najnižšou gramážou. V žiadnom prípade nebrať rodinné XXL balenia, nekupovať ani sladkosti do zásoby alebo „pre návštevy“. Väčšinou to potom aj tak zjeme my. Ak by sme si chceli dať nanuk, ovocné nanuky sú pri chudnutí vždy lepšia voľba.

Aké nutričné údaje sledovať na obaloch sladkostí?

Pri sladkostiach by sme mali sledovať kalórie, sacharidy a tuky. Nepomôže nám sledovať len obsah sacharidov alebo len tukov, pretože väčšinou ak má nejaká sladkosť menej sacharidov, má naopak viac tukov a opačne. Pri sladkostiach obsah bielkovín nemusíme sledovať, pretože to býva zanedbateľné množstvo. Pri priemyselne spracovaných sladkostiach sa väčšinou pozriem aj na zloženie, potom ma prejde chuť a urobím si radšej niečo zdravšie doma.

Ktoré z tradičných slovenských sladkostí by si aj počas chudnutia našli svoje miesto v jedálničku?

Určite palacinky, lievance či makové rezance, ktoré sa dajú pripraviť aj diétnejšou formou a aj ja ich veľmi rada zaraďujem do jedálničkov svojich klientov.


Ktorým by ste zasadili absolútnu stopku?

Nie je konkrétna potravina, ktorej by som dala úplnú stopku. Môžeme si dať všetko. Dôležité je, koľko toho jeme a ako často. Ak by som však mala dať stopku, tak jedine veľkým rodinným baleniam a predajom sladkostí na kartóny.

Pozor aj na spúšťače, teda potraviny, ktoré nám veľmi chutia, ťažko im vieme odolať a máme problém sa pri nich ovládať. Takéto sladkosti odporúčam nemať doma. Asi každý máme minimálne jednu. Keď chudnutie ukončíme a sme v udržiavacej fáze, potom by sme si mali stanoviť cieľ naučiť sa pracovať so spúšťačmi tak, aby už neboli pre nás spúšťačmi, ale aby sme si vedeli vychutnať aj malé množstvo. Veľmi dôležitý je aj pohyb. Ľudia, ktorí športujú, si môžu dovoliť zjesť viac ako ľudia, ktorí majú sedavý spôsob života.

Med, trstinový cukor či javorový sirup. Ktorá zdravšia alternatíva cukru vyhráva u vás? Prečo?

U nás vyhráva rozhodne javorový sirup, potom med. Javorový sirup obsahuje veľa minerálnych látok, najmä vápnik a draslík ďalej mangán, zinok, fosfor, železo, riboflavín, niacín, tiamín a vitamíny skupiny B. Nie vždy mi však vyhovuje konzistenciou, tak ho niekedy nahrádzam medom.

Ako si s čistým svedomím počas leta zamaškrtiť?

Ak sa budeme držať pravidla udržateľnosti 80:20 (80 % zdravé a 20 % menej zdravé jedlo, ktoré máme radi), tak nevidím dôvod mať výčitky z nejakej maškrty. Dôležité je, aby sme vedeli, kedy nám stačí a aby sme sa aj po maškrte vedeli vrátiť späť k zdravej strave.


Aký je váš overený recept na domácu zmrzlinu?

Veľmi jednoduchý. Potrebujeme len banány. Vezmeme 2 dozreté banány, ošúpeme ich, nalámeme na kúsky a dáme zamrznúť. Potom ich vyložíme asi na 2 minútky a rozmixujeme. Dostaneme nadýchanú, vláčnu a rozhodne najlepšiu banánovú zmrzlinu.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie