fbpx

Záznam o dopravnej nehode je dôležitý. Na čo si dať pri jeho spisovaní pozor?

Ilustračná fotografia (Zdroj: FACEBOOK/Polícia SR - Banskobystrický kraj)

Keď sa stane dopravná nehoda alebo iná kolízia, je to vždy nepríjemná záležitosť. S poistením je síce všetko jednoduchšie, ale aj nahlásenie škody na poisťovňu má svoje pravidlá a úskalia. Toto sú tipy, ako sa chybám vyvarovať.

Najdôležitejšie je, že nahlásiť škodu má zo zákona povinnosť aj vinník, ak to neurobí, dôjde tým k sťaženiu vyšetrovania nároku poškodeného, píše portál autoviny.sk. Poisťovňa začína likvidáciu škody, akonáhle sa k nej dostanú potrebné dokumenty, ide o záznam od polície alebo európsky formulár o dopravnej nehode. Ten sa vypĺňa iba v prípade, keď nie je k nehode privolaná polícia.

Veľmi užitočným tipom je nezabudnúť pripojiť fotografie alebo video. Ďalej je vhodné priložiť fotografie alebo video – nezabudnite teda na mieste kde sa kauza odohrala zdokumentovať všetko potrebné, ideálne je okrem fotografií aj natočiť video. Pri vyplňovaní Euroformulára dbajte na správnosť údajov seba i druhého vodiča. Nesprávne alebo nekompletne vyplnený záznam môže pre poškodeného dopadnúť negatívne.

Treba mať na pamäti, že dohoda vodičov nezaručuje plnenie poisťovne. Aj napriek tomu, že sa vodiči dohodnú na vine, nemusí to byť pre poisťovňu záväzné, každá poisťovňa má povinnosť vykonať vlastné vyšetrovanie na základe dostupných podkladov. Dohoda medzi účastníkmi nehody teda nezaisťuje garanciu plnenia. Poisťovňa svojím vyšetrovaním môže totiž dospieť aj k inému záveru o vinníkovi.

Poistnú udalosť je dobré nahlásiť čo najskôr, bez zbytočného odkladu, kým má účastník nehody všetko v pamäti. Neskoršie hlásenie sa neodporúča, pretože môžu byť zničené niektoré podstatné dôkazy. Tiež hrozí nárast cien opráv v autoservisoch. Poškodený má nárok na náhradu škody v cenách platných v čase po nehode.

V prípade vysokej inflácie reálne hrozí, že neskoršia oprava bude drahšia. Vyplatené poistné plnenie teda môže byť vo finále nižšie ako cena opravy. Na konci dňa to znamená, že rozdiel budete musieť doplatiť z vlastného vrecka.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie