fbpx

Generácia mileniálov a generácia X čelí VYŠŠIEMU riziku 17 druhov RAKOVINY než predchádzajúce generácie

Ilustračná fotografia. Zdroj: Freepik

Počet prípadov rakoviny medzi mladými dospelými v Spojených štátoch rastie a nová štúdia identifikovala 17 typov rakoviny, ktoré sú bežnejšie u generácie X a mileniálov než u starších vekových skupín, píše edition.cnn.com.

Podľa štúdie publikovanej v časopise The Lancet Public Health je u dospelých narodených medzi rokmi 1920 a 1990 výrazný rozdiel medzi jednotlivými generáciami, čo sa týka výskytu a typov rakoviny, vrátane rakoviny prsníka, hrubého čreva a konečníka, pankreasu a maternice.

„Rakovina maternice je jedným z typov, kde vidíme obrovský nárast. Incidencia je o 169 % vyššia u ľudí narodených v 90. rokoch v porovnaní s tými, ktorí sa narodili v 50. rokoch – a to v rovnakom veku. Osoba narodená v 50. rokoch, keď bola vo veku 30 alebo 40 rokov, zaznamenala iný výskyt rakoviny v porovnaní s osobou narodenou v 90. rokoch vo veku 30 alebo 40 rokov,“ uviedol Dr. William Dahut, vedecký riaditeľ Americkej rakovinovej spoločnosti, ktorej kolegovia sú autormi novej štúdie.

„Tento článok je zaujímavý tým, že zahŕňa širšiu škálu typov rakoviny,“ dodal. „Zahŕňa 34 rôznych druhov rakoviny, z ktorých u 17 sme zaznamenali nárast incidencie a u piatich nárast úmrtnosti medzi mladými dospelými pod 50 rokov.“

Výskumníci z Americkej rakovinovej spoločnosti a University of Calgary v Kanade analyzovali údaje o viac ako 23 miliónoch pacientov diagnostikovaných s 34 typmi rakoviny a viac ako 7 miliónoch ľudí, ktorí zomreli na 25 typov rakoviny.

Údaje pochádzali zo Severnej americkej asociácie centrálnych registrov rakoviny a Národného centra pre zdravotnú štatistiku USA a zahŕňali dospelých vo veku 25 až 84 rokov od januára 2000 do decembra 2019. Výskumníci vypočítali miery výskytu a úmrtnosti na rakovinu podľa rokov narodenia, rozdelené do päťročných intervalov, od roku 1920 do roku 1990.

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie