fbpx

Nad Slovenskom sa zjavila polárna žiara. V poradí deviata prišla nečakane

Takto zachytila žiaru kamera. Zdroj: FACEBOOK/Időkép

Cez noc sa konečne objavila polárna žiara, ktorá sa očakávala už niekoľko dní. Lenže počas tejto noci ju nikto nečakal.

V nedeľu vo večerných hodinách sa nad Slovenskom ukázala už deviata polárna žiara tohto roku. Bolo to však nečakané a jej pozorovanie sme si neužili, píše portál imeteo.sk.

Neskoro popoludní a podvečer zasiahla našu Zem geomagnetická búrka G3. Globálny Kp-index dosiahol silu 7, ale kým sa zotmelo, stihli sme zachytiť len jej koniec, takže sme nemali šancu užiť si pohľad na veľkolepé nebeské divadlo.

Na severe, blízko severného horizontu, sa črtala svetloružová polárna žiara. Keďže sa však nestihlo poriadne zotmieť, žiaru sa najlepšie podarilo zachytiť pomocou kamier, no ružovú žiaru smerom na sever bolo možné vidieť aj na kamerách nočného videnia.

Koniec žiary sa na kamery podarilo zachytiť krátko po zotmení okolo 22:00 h, neskôr sa ešte na chvíľu ukázala po 23:00 h.

Prečo prišla tak nečakane?

Výskyt polárnej žiary včera nikto nečakal a prišla neohlásene. Na to, aby sa vyskytla polárna žiara aj v našej oblasti, je potrebné, aby zložka medziplanetárneho magnetického poľa (Bz) dosahovala záporné hodnoty, čo sa práve včera z ničoho nič udialo.

Severojužný smer medziplanetárneho magnetického poľa (Bz) je najdôležitejšou zložkou pre aurorálnu aktivitu. Pre rozvoj geomagnetickej búrky a výskyt polárnej žiary je potrebné, aby sa smer medziplanetárneho magnetického poľa (Bz) otočil na juh a na dlhšie obdobie dosiahol aspoň hodnoty -10nT.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie