fbpx

Slovensko môže mať v budúcnosti problém. Zameriavame sa iba na automobilky

Výstavba závodu Volvo pri Košiciach napreduje. Zdroj: TASR

Slovensko je známe ako významná krajina automobilového priemyslu, ktorý predstavuje kľúčový pilier našej ekonomiky. Avšak odborníci už dlhší čas varujú pred rizikom spoliehania sa výlučne na túto oblasť, informuje noviny.sk.

Zaostávame už aj za Poľskom

Nedávnym príkladom je rozhodnutie vlády z júna, ktorá schválila investičnú pomoc vo výške 214 miliónov eur pre konzorcium, ktoré plánuje postaviť fabriku na výrobu batérií do elektromobilov v Šuranoch. „Konzorcium preinvestuje na Slovensku 1 miliardu 233 miliónov eur,“ uviedla Denisa Saková (Hlas-SD), ministerka hospodárstva. Tento projekt prinesie nové pracovné miesta a podporí región.

Napriek tomu sa čoraz častejšie ozývajú hlasy, že prílišná orientácia na automobilový priemysel bráni krajine v rozvoji a udržiava ju v pozícii montážnej dielne s nízkymi mzdami. Na Slovensku sa podľa openiazoch.zoznam.sk vyrobilo v roku 2023 až 1,08 milióna áut, čo je nárast o asi 100-tisíc vozidiel viac ako v roku 2022.

„Ak budeme na Slovensku v prvom rade montovať nejaké výrobky, nemôžeme očakávať, že tu budú vyššie mzdy. Keď sa pozrieme napríklad na Poľsko, tak nás dávno predbehli práve preto, že diverzifikujú a orientujú sa aj na výskum a vývoj,“ upozornil poslanec NR SR Jozef Hajko (KDH). V širšom kontexte je tiež potrebné vnímať, že zamestnávatelia už teraz nemôžu nájsť pracovníkov na vyše 80-tisíc voľných pracovných miest.

„Nedostatok pracovnej sily bude mať významný vplyv na ekonomiku, keďže chýba vo všetkých sektoroch národného hospodárstva, nielen na vysoko kvalifikovaných pozíciách,“ uviedol viceprezident Republikovej únie zamestnávateľov Mário Lelovský. Okrem toho, približne tretina zamestnancov na Slovensku pracuje v odbore, ktorý nevyštudovali, čo si vyžaduje ďalšie náklady na rekvalifikácie.

„Súčasná sieť stredných škôl a ich fungovanie nedokážu zabezpečiť potrebnú kvalitu, štruktúru a kompetencie pracovnej sily,“ vyjadril sa štátny tajomník Ministerstva hospodárstva Kamil Šaško (Hlas-SD).

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie