fbpx

POZOR si daj na tieto NEBEZPEČNÉ rastliny. Môžu spôsobiť aj smrť

Na snímke Jesienka obyčajná a Boľševník obrovský. Zdroj: SOPSR, FOTO TASR/Roman Hanc

Na Slovensku v tomto období kvitnú dve jedovaté rastliny, pred ktorými varujú odborníci. Hrozbou sú najmä pre deti, ktoré lákajú svojím vzhľadom. Lenže môžu spôsobiť popáleniny, ochrnutie, či dokonca až smrť.

Jesienka obyčajná kvitne od augusta do októbra. Je veľmi pekná, ale zároveň je aj prudko jedovatá rastlina. Mnohí z nás ju možno máme vo svojich záhradách. Zameniť si ju možno so vzácnou koreninou.

V skutočnosti ide o veľmi neobyčajnú rastlinu, čo sa jej životného cyklu týka. Žije ako keby v obrátenom slede. Jej kvety sa objavujú bez listov, listy nastupujú až po ich odkvitnutí, po zime v inom vegetačnom období v nasledujúcom roku.

Rastie v skupinách na mierne vlhkých až vlhkých lúkach a pasienkoch, nielen v hornatých oblastiach, ale i sadoch a v lužných lesoch. Vyskytuje sa od nížin až po horské pásmo. Kvitne od augusta do októbra. U nás je táto rastlina rozšírená, aj keď miestami silno ustupuje, uvádza Univerzita veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach (UVLF).

Na otrávenie stačí pár miligramov

Jesienka patrí k jedovatým no súčasne i liečivým rastlinám. V liečiteľstve sa používa už od staroveku. Zber a spracovanie jesienky sa ale neodporúča. Obsahuje totiž jeden z najprudších jedov – kolchicín, pôsobiaci na centrálnu nervovú sústavu, krvný obeh a obličky.

Jedovatá je celá rastlina a tiež aj voda vo váze, v ktorej bola uložená kytica týchto kvetov. Kolchicín patrí medzi najnebezpečnejšie a najzákernejšie jedy. Prečo? Lebo sa vstrebáva veľmi pomaly a otrava sa väčšinou prejaví, až keď už môže byť neskoro.

Jed v ústach spôsobuje pálenie a škrabanie, ťažkosti s prehĺtaním, nevoľnosť, vracanie, črevné kŕče a hnačky. Dochádza k hojnému močeniu s prímesou krvi. Príznaky otravy sa objavia o dve až šesť hodín. Prejavujú sa tráviacimi ťažkosťami a poruchami obehovej sústavy. Nakoniec nastáva ochrnutie a bezvedomie. Smrť nastáva približne po 12 hodinách zlyhaním respiračného centra a srdca, ak sa včas nepodá protijed.

Smrteľná dávka pre človeka sa udáva 20 – 40 mg (t.j. 5 – 10 semien), niektorí autori uvádzajú letálnu dávku okolo 6 g semien alebo 60 g listov, informuje UVLF.

Ak máš malé deti, radšej ju nevysádzaj

Pre svoj vábivý vzhľad sa pestuje aj ako okrasná rastlina, ale pri manipulácii s ňou si radšej dávaj pozor.

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie