fbpx

Slovensko začína revolúciu v rýchlej lekárskej pomoci: Nové ambulancie Rende-vous zabezpečia rýchlejší prístup lekárov

Ilustračné foto. Zdroj: FOTO TASR/Pavel Neubauer

Od štvrtka 1. augusta 2024 spustila záchranná služba na Slovensku nový systém Rende-vous (RV), ktorý predstavuje revolúciu v ambulanciách rýchlej lekárskej pomoci. Tento úplne nový typ ambulancií funguje v stretávacom režime a je už v prevádzke u troch poskytovateľov záchrannej zdravotnej služby po celom Slovensku. Informovalo o tom Operačné stredisko záchrannej zdravotnej služby (OS ZZS) SR na svojej webovej stránke.

 

Tento nový typ sanitiek prinesie pre našich pacientov ďalšie zlepšenie dostupnosti záchrannej zdravotnej služby a skráti čas, za ktorý sa k pacientovi v ohrození života dostane potrebná odborná zdravotná starostlivosť,“ uviedla ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková. „Naša urgentná medicína sa tak opäť posúva vpred a verím, že takéto ambulancie, ktoré sa osvedčili aj v iných európskych krajinách, sa po testovacej prevádzke objavia vo viacerých regiónoch Slovenska,“ uviedla ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková.

 

Riaditeľ Operačného strediska ZZS SR Osama Al-Khaldi dodal: „Som úprimne rád, že po dlhých mesiacoch odbornej a precíznej prípravy môžem oznámiť, že od 1. augusta 2024 spúšťame testovaciu prevádzku tohto systému.

Ako fungujú nové ambulancie?

Od tohto dátumu budú na Slovensku v prevádzke tri nové ambulancie RV. Projekt zahŕňa ZS Košice s RV Košice, ZZS Bratislava s RV Žilina a RZP, a.s. s posádkou RV v Trenčíne. Tieto ambulancie získali od Ministerstva zdravotníctva SR právoplatné rozhodnutia a zaručili materiálnu, technickú aj personálnu pripravenosť.

 

Projekt je výzvou nielen pre Operačné stredisko ZZS SR, ale aj pre samotných poskytovateľov. Lekári a zdravotnícki záchranári budú získavať skúsenosti, ako v rámci novej posádky RV pracovať a efektívne využiť jej potenciál,“ uviedlo Operačné stredisko. Skúsenosti budú pravidelne vyhodnocované.

 

Ak stav pacienta počas transportu nevyžaduje prítomnosť lekára, ambulancia RV sa uvoľní a môže byť pripravená na ďalší zásah. „Ide o historický moment, pretože po tomto zložitom procese a ostrom štarte očakávame, že sa urgentná medicína a prednemocničná starostlivosť na Slovensku ešte viac priblíži štandardom vyspelých európskych krajín,“ dodal Al-Khaldi.

 

Inšpiráciou pre Slovensko bola aj Česká republika, kde systém ambulancií RV efektívne funguje najmä vo veľkých mestách. Praha bola prvým mestom, ktoré tento systém celoplošne zaviedlo, a v posledných desaťročiach sa k nej pridali aj ďalšie české mestá.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie