fbpx

Slovensko sprísňuje pokuty za jazdu bez PZP: Hrozia tisícové sumy

Ilustračná fotografia. Zdroj: TASR -Radovan Stoklasa, Pixabay

Od 1. augusta 2024 sa na Slovensku výrazne sprísňujú sankcie za jazdu bez povinného zmluvného poistenia (PZP). Maximálna pokuta za tento priestupok sa zvýši na 5 000 eur, čo predstavuje dramatický nárast oproti súčasným sankciám. Nový zákon tiež umožňuje zaplatenie pokuty priamo na mieste policajtom. Tento krok reaguje na alarmujúci počet vozidiel bez PZP, ktoré nielenže zvyšujú náklady z garančného fondu, ale aj spôsobujú štátu straty vo výške miliónov eur, informuje portál peniaze.sk.

 

„Po novom za jazdu bez PZP môžete dostať maximálnu pokutu 5 000 eur,“ pripomína portál Topspeed.sk. Systém platenia pokút sa mení, vodič bude môcť zaplatiť priamo na mieste policajtom.

 

Neuzatvorenie PZP je na Slovensku veľkým problémom. Počet nepoistených vozidiel je alarmujúci a každoročne rastú sumy vyplácané z garančného fondu, ktorý bol zriadený štátom v spolupráci s poisťovňami. Garančný fond zabezpečuje, aby poškodení dostali náhradu škody aj v prípade, že nehodu spôsobí vozidlo bez PZP.

 

Medzinárodné porovnanie

V krajinách ako Poľsko či Česko je podiel vozidiel bez PZP približne 1-1,6 percenta, zatiaľ čo na Slovensku je to alarmujúcich deväť percent. Odhady hovoria o viac ako 300 tisíc vozidlách bez platného PZP. Autá bez PZP nielenže vyciciavajú garančný fond, ale aj spôsobujú štátu miliónové straty, ktoré by mohli byť použité napríklad na zvyšovanie bezpečnosti na cestách.

 

Zvýšenie pokút a nový systém

Štát sa rozhodol pritvrdiť v boji proti vozidlám bez PZP a zvyšuje pokuty za tento častý priestupok. Súčasné pokuty sa pohybujú od 16,60 eur do 3 319 eur, avšak takéto vysoké pokuty sa v praxi nevyskytujú. Od augusta budú nové pokuty v rozmedzí od 50 eur do 5 000 eur, pričom sankcia za nepoistené vozidlo nebude nikdy nižšia ako 50 eur. Pokuty môžu udeliť buď policajti priamo na cestách, alebo okresné úrady.

 

Platnosť PZP si môžu vodiči skontrolovať na webe Slovenskej kancelárie poisťovateľov po zadaní evidenčného čísla vozidla (EČV). Zabúdať na PZP sa nevypláca, pretože ani ročná cena poistenia nie je taká vysoká, aby stála za finančné problémy a opletačky pri nehodách.

 

Nedostatočné vymáhanie pokút

Slovenská kancelária poisťovateľov v rokoch 2018 až 2023 oznámila okresným úradom viac ako 1,8 milióna prípadov neuzatvorenia povinného poistenia, avšak úrady uložili len 32 640 pokút, čo predstavuje sumu viac ako 3,8 milióna eur, pričom z tejto sumy bolo vymožených len necelých 44 %. Len v minulom roku spôsobili nepoistené vozidlá na Slovensku 2 216 škodových udalostí, z garančného fondu bolo vyplatených takmer 7 miliónov eur.

 

Situácia na slovenských cestách sa zhoršuje kvôli vysokému počtu vozidiel bez PZP, čo vedie k zvýšeniu pokút a sprísneniu pravidiel v nádeji na zlepšenie súčasného stavu.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie