fbpx

Korunovačné slávnosti pripomenú panovníka Jozefa I.

Minuloročné Bratislavské korunovačné dni. Zdroj: TASR

Bratislavské korunovačné dni (BKD) sa uskutočnia 16. až 18. augusta, v tomto roku pripomenú korunováciu Jozefa I. za uhorského kráľa. Informoval o tom organizátor podujatia Bratislavská organizácia cestovného ruchu (Bratislava Tourist Board – BTB).

„Téma korunovácií je silným príbehom histórie a pamäte Bratislavy. Je tiež príležitosťou na budovanie hrdosti a vzťahu k svojmu mestu,“ uviedol predseda predstavenstva BTB Vladimír Grežo. Uistil, že aj tohtoročné podujatie pripomenie naplno dobové reálie a ponúkne pestrý program. V piatok 16. augusta sa napríklad uskutočnia tematické prehliadky i podvečerný program na východnej terase Bratislavského hradu, predstavenie s názvom „Renesančné obrázky – vzácni hostia“.

Približne 200-členný korunovačný sprievod sa vydá na cestu v sobotu 17. augusta o 15.00 h z Bratislavského hradu. „V slávnostnom korunovačnom sprievode si tento rok pripomenieme korunováciu Jozefa I. za uhorského kráľa. Tá sa v Bratislave uskutočnila 9. decembra 1687, keď mal nastávajúci panovník iba deväť rokov,“ pripomenul Grežo. Sobotňajší program spestria aj vystúpenia, ktoré sa o 16.00 h začínajú na Hlavnom námestí.

V sobotu i v nedeľu 18. augusta budú pre deti pripravené v Bibiane tvorivé dielne, na ktorých si budú môcť vytvoriť i rodinný erb. V Katedrále sv. Martina zaznie v nedeľu o 15.00 h organový koncert, počas ktorého katedrálni organisti predvedú diela organových autorov od baroka až po súčasnosť. Kompletný program BKD možno nájsť na prezentačnom webe mesta visitbratislava.com. Podujatie finančne podporilo Ministerstvo cestovného ruchu a športu SR.

Bratislava je mesto s takmer 300-ročnou korunovačnou históriou. Po bitke pri Moháči v roku 1526, keď Osmanská ríša porazila uhorskú armádu, sa Bratislava stala korunovačným mestom Uhorska. Od roku 1563 do roku 1830 bola miestom korunovácií desiatich kráľov, jednej kráľovnej a siedmich kráľovských manželiek.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie