fbpx

Akcie Intelu sa prepadli najprudšie za 50 rokov

Spoločnosti Intel klesli ceny akcií. Zdroj: Getty; Unsplash

Akcie spoločnosti Intel sa v piatok (2. 8.) prepadli najprudšie za 50 rokov a dostali sa na úroveň, na ktorej sa naposledy predávali v roku 2013. Hospodárske výsledky za uplynulý kvartál totiž výrazne sklamali očakávania trhu, pričom firma oznámila rozsiahlu reštrukturalizáciu. TASR o tom informuje na základe správy CNBC.

Akcia Intelu v piatok stratila 26 % a uzavrela na 21,48 USD. To bol pre akcie Intelu druhý najhorší deň v histórii firmy, keď v júli 1974, teda tri roky po vstupe spoločnosti na burzu, klesli až o 31 %. Trhová kapitalizácia koncernu je aktuálne nižšia ako 100 miliárd USD (92,29 miliardy eur).

Dramatický výpredaj akcií Intelu prispel k piatkovému oslabeniu technologického indexu Nasdaq Composite o 2,43 % a poklesu titulov z odvetvia po celom svete. Akcie TSMC stratili 4,6 % a akcie Samsungu viac ako 4 %. TSMC je najväčším výrobcom čipov na svete, zatiaľ čo Samsung je najväčšou firmou v oblasti pamäťových polovodičov na svete. Intel zaznamenal v 2. kvartáli čistú stratu 1,61 miliardy USD po zisku 1,48 miliardy USD v rovnakom období pred rokom.

Upravený zisk na akciu dosiahol 2 centy, pričom analytici prognózovali 10 centov. Takisto tržby sklamali očakávania trhu. Intel uviedol, že nevyplatí dividendu vo 4. kvartáli 2024 a znížil prognózu celoročných kapitálových výdavkov o viac ako 20 %. Takisto predstavil plán na zníženie nákladov v hodnote 10 miliárd USD, v rámci ktorého chce prepustiť viac ako 15 % svojich zamestnancov.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie